The Tale of the Lonely Night..

Dark azs photo2313First of May, 2011, exactly at 2.04 a.m, there is person at the end of the table, facing his laptop, typing and expressing thought/ feelings while listening to the classic malay rock music, ignoring the breeze night wind which is refreshing and continued expressing his thought but he knows, who’ll listen to the pathetic, lame story? But he just drowned in his own world, because to him, that is the alternative way to speak out the unspoken thought, the unspoken feelings, the unexplainable feelings which is hidden deep in his thought. He just felt that this night is one of the comfortable night compared with the every night that he experienced before. Suddenly..

06082010946“You got a text message dawg!!!” His message ringtone awaken him from his world. “Salam sayang…Sampai sua kangkong di rumah..Jum ta tido..” He sigh while smiling and reply the message knowing that she already arrived at her home, safely. So he continued diving into his own world, the world which is full with fantasy, where its only ends with tragedy and sadness.

The hustling sound of wind at that night really keeping his finger  typing words in the computer like a musician playing keyboard dramatically. So what exactly his thought at that time, what exactly that he write at his laptop.  As the angle of viewers zooming to his computer, he suddenly left the desk and heading to balcony, watching his surrounding, silently, and took a deep breath and let out a heavy sigh. Maybe he was thinking about life, about future, about “duniawi”, about every memories that he have.

25072010198

After satisfied with his unexplainable action, or maybe he just taking a fresh air, he was back to his desk again, trying to find a things to expressed..This is the tale of the lonely night, the end…

p/s: Until this very moment, he still don’t know what to write about, what?? I just don’t know what to write okay, my head are completely blank, hikhikhikhikhik, see ya tomorrow..The Tale of another Lone Night, will be written tomorrow, wawaawawawaawa

DSCN2620

With friends back at hometown, Rizal and Alz

DSCN2617

Advertisements

Freedom? No, still long way to go..

Dark azs photo1485Today, 30hb April, 2011, finally the last exam paper, IML552, which was today and its over now. So, feelings? Happy? emm a bit, I still here anyway, waiting for 10hb, to go back to my hometown at Sandakan.

Sad? yes, a bit, 3 years just like a blink of an eye, next semester will be my last semester here at Puncak Perdana (still call it as PP although the name already changed to Jasmine) I never like that Jasmine name, its sound too girlish..Macamlaa yang tinggal kat puncak nih pompuan jew, ape punyer pengetua kolej, nak standardizes la sangat, tapi apa bleh buatlaaa, their place, sukahati diorang laa. Its my last year anyway, so nevermind, there’s nothing to be fuss about.

Dark azs photo1487

What else, afraid? yeaahh a bit, I already start thinking of the future, and its scary..I cant imagine putting myself at the future, you know, finding jobs, earning money 4 living, wooww, am I gonna make it? Well, surely I can if I want it, be positive and smile although it scare the hell out of you..So, after this, what else huh? Emmm, I guess, I’ll enjoy things a lil bit here, then going back to my hometowns, having the golden moment together with my family, my future wife and friend. 

And then, maybe after a few weeks, I’ll start finding a job there, at Sandakan, maybe as close as I can to my home. work-work-work, straight for 3 months, and gonna enjoy raya and fasting months here with family, auuwwww shioooookk. And then after that, going back to Puncak Perdana again, new spirit, new determination, new goal, new mission, and then, bla bla bla blaaa, exam, and then bla bla bla bla again, waiting for 6 months for convocation, after graduation, starting new life with trying to find some decent job, kalau buleh, biarlah kat Sabah jugak, im worried about my mother, she always alone at home.

Dark azs photo1496

So, I’ll figure it out, how to find a good job at Sabah. After getting a good job, well, I have a promise with my mother, and I’ll try to fulfill it first, and then, getting married at the age of 25years, hurrmmm, tak tahu la sempat ke tak, ke umur 25 tahun tuh, kalau diizinkan Allah swt, insyaAllah, bersua jua kita semua 25years later alrite. But if not, see you at Padang Masyar later on, alrite.

Well, that’s what in my mind at this moment, a brief summary of my future, its kind of lame isn’t? Predictable, but who knows, I mean I don’t know, Kita hanya mampu merancang, Allah swt yang menentukan semuanya. So chill out, enjoy your every moment of life, and all da best d^^,b

Dark azs photo1488

Jenjalan kat PD

Strategi Syaitan Professional..

Dark azs photo1846Di hari jumaat ini, first of all saya ingin memohon maaf andai pernah menyakiti hati saudara saudari sekalian, saya juga manusia biasa seperti kalian, selalu tersesat dari landasan, kadang2 sampai jauh sesatnya. Alhamdulillah pada hari ini, kita masih diberi kesempatan dan waktu untuk memperbaiki diri kita untuk mencari redha-Nya. Jadi saya ingin berkongsi satu artikel yang saya petik dari blog Malaysia Ria, krdt to Ida Syuhada for the post. Hopefully useful for all of us, slamat membaca d^^,b

SYAITAN ialah musuh sejati, bukannya teman sejati. Ia tidak boleh dibuat kawan, sebaliknya kena dibuat lawan. Jika hendak bermusuh dengan syaitan, kita mesti mengetahui teknik serta sepak terajang syaitan dan konconya yang begitu taktikal, sebab tugas mereka sangat profesional menggoda dan menyesatkan manusia.

Apocalypse_Darksiders_by_pierremassine
Strategi syaitan  pelbagai cara supaya dengan mengetahuinya kita boleh menghindari diri dan terhindar daripada godaan mereka.
Antara strategi syaitan ialah:
1. Suka orang berada dalam keraguan. Ketika anda menghadapi masalah dan ragu-ragu untuk membuat keputusan, pada saat kebimbangan itulah syaitan mengganggu dan menggoda,
mengarah anda untuk memilih itu dan membuat ini.
Apocalypse_lottery_winner_by_AIRt

Sudah tentu pilihan syaitan itu ke arah keburukan, jauh dari kebaikan. Malah, jika pilihan baik sekalipun, mereka akan mengalih orientasi dan matlamat supaya berakhir dengan keburukan. Antaranya, melakukan sesuatu bukan kerana Allah, sebaliknya untuk mengejar glamor dan pangkat. Oleh kerana bimbang gangguan syaitan ini, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya: “Tinggalkan yang meragukan, ambillah yang menyakinkan.”

Ini dikatakan ‘believe system’ (sistem keyakinan diri). Apabila ada keyakinan, hilang keraguan dan apabila hilang keraguan tertutup peluang syaitan untuk menggoda manusia. Sebab itu prinsip Islam bermula dengan keyakinan, yang bernama iman iaitu beriman kepada perkara ghaib, dosa pahala, hari akhirat dan sebagainya. Tetapi apabila rosak iman, rosaklah segala-galanya.

2. Syaitan suka orang kuat ibadat tetapi tidak ada ilmu. Beribadat dan beramal mesti berasaskan ilmu sebagai imam, manakala amal sebagai makmum untuk menewaskan syaitan.
Keinginan untuk belajar tidak boleh berhenti. Sesiapa yang berasa cukup dengan ilmu yang sudah ada atau sudah rasa pandai sebenarnya dia sedang memberikan peluang dan ruang kepada syaitan menguasai dirinya.

Islam bermusuh dengan kebodohan. Sebab itu ayat pertama diturunkan pada Nabi SAW dalam surah al-’Alaq ialah menyuruh nabi membaca, “Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk).”
Suruhan itu bukan sekadar membaca buku dan kitab tetapi membaca fakta, data dan tanda kebesaran Allah di dalam al-Quran. Dengan membaca bererti semakin banyak kita membuka
jendela ilmu serta semakin sempitlah peluang syaitan untuk melakukan tipu daya dan mengelecek manusia.

Deliverance_of_amity_by_alexiuss3. Syaitan menyesatkan orang yang tidak ikhlas. Sebab itulah ibadat mesti dengan ikhlas, cari ilmu dengan ikhlas, menolong orang dengan ikhlas, malah berjuang dengan ikhlas. Ikhlas bermakna melakukan sesuatu kerana Allah dan berasa bersama dengan Allah.

4. Syaitan sangat suka orang sombong diri. Sebaliknya syaitan akan menjauhkan diri daripada orang merendah diri.
Islam menggesa umatnya menjadi orang terunggul dan terhebat, tetapi jangan sampai menjadi seperti Firaun dan Namrud yang sanggup melawan ‘Taukeh’ (Tuhan).

5. Syaitan ‘auta’nya sangat hebat. Bagi yang solat jemaah di masjid, syaitan tidak berkata, “tak payah solat.” Dia bisik, “masbukpun tak apa, dapat juga jemaah.” Kalau dah masbuk nanti, “boleh tepuk bahu orang lain, dapat juga jemaah.” Nanti dah tak dapat tepuk bahu orang, “dapat juga solat di masjid, lagi baik dari rumah. Orang lain solat di rumah.” Nanti “kalau solat seorang di masjid baik buat di rumah saja, maghrib dan isyak barulah masjid.” atau “waktu kerja ni, maghrib dan isyak di rumah pun boleh, nanti dah pencen barulah full di masjid” …. dan seumpamanya. Kalau kita solat di masjid jemaah (lelaki) dengan solat nafilahnya banyaklah buffer dan benteng pertahanan. Tembus satu benteng ada benteng lain, cepat sedar dan perbaiki diri. Syaitan tembak dari jauh!
my_vision_satan_by_gordotote

6. Lihat sejarah silam permulaan manusia, pada asalnya menyembah patung. Anak Nabi Adam, pada zaman mereka, masih belum sembah patung. Mereka percaya sangat Allah beri rezeki. Iblis tak hasut anak Nabi Adam sembah patung. Malangnya, generasi selepas mereka, syaitan mula menghasut dengan usul membuat patung, untuk memperingati nenek moyang yang soleh atau dijadikan sebagai teladan. Di zaman Nabi Nuh a.s., patung telah disembah sebagai Tuhan. Lihatlah bagaimana iblis/syaitan memainkan fikirkan manusia. Iblis dan tenteranya sabar, berstrategi demi sumpah mereka, iaitu menyesatkan manusia. Iblis sanggup merayu, “Ya Tuhanku” agar diberi umur panjang demi melihat anak-anak Adam tersungkur.

Dalam surah Yaasiiiin ayat 60, yang bermaksud, “…Bukankah Aku telah memerintahkan kepadamu hai Bani Adam supaya kamu tidak menyembah syaitan? Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagi kamu……” Dalam ayat ini, memang jelas Allah memperingatkan kita, jangan tunduk kepada syaitan kerana sesungguhnya syaitan adalah musuh yang nyata. Kita berhadapan dengan syaitan yang ghaib (tak nampak) dan syaitan yang nyata (nampak). Justeru itu hanya ilmu, iman dan taqwa dapat menghindarkan kita dari pujukan / tarikan syaitan.

Kesimpulannya kata kunci untuk melawan syaitan dengan empat huruf, iaitu ‘BEST’.
B merujuk kepada ‘believe in Allah’ (beriman kepada Allah),
E ialah ‘Eager to learn’ (gigih untuk belajar sampai mati),
S ialah ‘sincerity’ (melakukan kerja dengan ikhlas) dan
T ialah ‘towards excellence’ (menggapai keunggulan).

Cuma satu hal, apabila sudah berjaya jangan sombong diri, dan memperlekehkan usaha orang lain nanti makan diri – itulah yang paling syaitan suka!

Judgement_by_sandara

Cerita MMmmaaalaaaaaaaaSSSS~

dipetik drp e-mel:

lazy_day_by_lostlegendzPada masa dahulu, ada sebuah negeri dimana semua rakyatnya amat RAJIN belaka tidak ada yang malas.

Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak mencari
seorang yang malas. Semasa perhimpunan itu, adalah seorang lelaki
mengaku,

Katanya : “saya adalah yang paling malas”
Raja pun bertanya : “apa tahap malas awak?”

Lalu jawab lelaki tersebut :”kalau saya hendak makan,ada orang yang menyuapkan saya”.
Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi : “Saya lebih malas lagi dari
dia tuanku”.

Tuanku pun bertanya kepadanya : “sampai mana pulak tahap malas awak?”
maka jawabnya : “Kalau saya makanpun, sampai ada orang tolong
kunyahkan”.

Maka raja pun terdiam…..
Tanpa disangka2 datang seorang budak lelaki menghampirinya sambil berkata:
“saya adalah yang paling malas tuanku”.

Raja pun bertanya: “bagaimana pula tahap kemalasan awak?”
budak itu pun menjawab : “Nak cite pun malas”….

MMmmalaaaaaaaaaaaaaassss…….

Our_lazy_cat_by_tariqphoto

Mengenali peribadi seseorang melalui KENTUT’s~

Fun_1_No_Farting__No_Pedorrear_by_Z4T0Salam semua. Adehh….. terima kasihlah sebab kongsikan info gila ni dengan saya. Hahaha… memang gelak aaa baca satu persatu. Tapi … fikir-fikir balik cam betul la plak. Mengapa saya kata gitu? Sebabnya saya pernah buat … dan … nyata menepati lak dengan apa yang tersirat. Hahaha.. banyak la benda lain yang leh dikaji…kentut juga yang jadi kesukaan. Apa la …. hahahaha

Meh layan, entri sekadar suka-suka. Kalau ada yang dah post kat entri korang, saya minta izin kongsi ehhh … tak tahu nak kredit kat sapa. Senang bai … kredit buat mereka yang suka kentut! Hahahaa…

•Orang tidak jujur – Orang yang kalau kentut menyalahkan orang lain.
•Orang bangang – Orang yang menahan kentutnya sampai berjam-jam.
•Orang berwawasan luas – Orang yang tahu bila harus kentut.
•Orang sengsara – Orang yang ingin kentut tapi tak boleh kentut.
•Orang misterious – Orang yang kalau kentut, orang lain tidak ada yang tahu.
•Orang gugup – Orang yang tiba-tiba nak menahan kentutnya bila tiba masa nak kentut.
•Orang yang percaya diri sendiri – Orang yang selalu mengira kalau kentutnya berbau harum.

No_Farting_by_TaeKwonDoGeek
•Orang sadis – Orang yang kentut di ranjang terus dikibaskan baunya ke ranjang orang lain.
•Orang pemalu – Orang yang kalau kentutnya tidak bunyi lalu merasa malu sendiri.
•Orang yang strategik – Orang yang menyembunyikan kentutnya dengan ketawa terbahak-bahak biar orang lain tidak dengar.
•Orang bodoh – Orang yang kalau habis kentut menghirup nafas untuk mengantikan kentutnya yang keluar.
•Orang pelik – Orang kalau bunyi kentut dikeluarkan sikit-sikit, sampai bunyi “tit-tit-tit”.
•Orang sombong – Orang yang sering mencium kentutnya sendiri.
•Orang ramah – Orang yang senang mencium kentut orang lain.
•Orang yang tidak senang bergaul – Orang yang kalau kentut sembunyi.
Farting_monsters_rule_by_angrygonzales•Orang akuatik – Orang kalau kentut di dalam air sampai bunyi “blekuthuk-blekhutuk”.
•Orang atletik – Orang kalau kentut sambil mengeluarkan tenaga dalam.
•Orang jujur – Orang yang mengaku habis kentut.
•Orang pintar – Orang yang boleh menandai bau kentut orang lain. Nak tambah…
•Orang malang – Orang yang nak kentut tapi terkeluar tahi…

Sumber : Bangku Kosong

Laptop dan Kegunaannya yang unik

1. Untuk menggoreng telur
Adanya aliran panas di bagian belakang laptop digunakan untuk menggoreng telur

laptop1[7]

2. Untuk penunjuk arah

laptop2[7]

3. Untuk penerang ketika belajar di tempat yang gelap

laptop3[7]

4. Untuk tempat sarang burung

laptop4[7]

5. Untuk menyapu sampah

laptop5[7]

6. Menemani ketika kereta rosak

laptop7[7]

7. Untuk bantal

laptop10[7]

8. Untuk bermain pingpong

laptop8[7]

9. Untuk memecah benda keras

laptop9[7]

10. Untuk tumpuan bermain karate

laptop11[7]

11. Untuk menutup wajah ketika tidur

laptop12[7]

12. Untuk tempat duduk

laptop13[7]

13. Melindungi diri Ketika hujan?

laptop14[7]

 

Sumber: Malaysiaria.com

Bahaya berkahwin dengan Programmer!!!

Programmer_by_kadircan

Kawan Kawan, Sebelum anda memutuskan untuk berkahwin dengan seorang “programmer” anda perlu pikir dengan semasak-masaknya dulu sebelum anda menyesal dikemudian hari. Ini adalah contoh daripada seorang isteri yang mengadu pada mengenai hubungan dia dan si suami, seorang PROGRAMMER setiap hari.

Suami : (Setelah balik lewat dari pejabat) “Selamat malam sayang, sekarang saya logged in.”
Isteri : Abang ada beli tak barang yang saya pesan tadi?
Suami : Bad command or filename.

Isteri : Tapi kan ke saya dah call abang pagi tadi kat pejabat suruh abang beli!
Suami : Errorneous syntax. Abort?

isteri : Ish. Abang nih, takkan itu pon tak ingat? Hahaa….. Abang kata tadi dalam telefon nak beli tv? Mana dia?
Suami : Variable not found…

Isteri : Abang nih memang tak bole harap la. Bak kad kredit abang. Biar saya pergi belikan dan shopping barang dapur sekali.
Suami : Sharing Violation. Access denied…

Isteri : Abang ni tak sayang saya ke? abang lebih sayang komputer abang tu dari saya. Saya tak tahan la kalau macam ni selalu.
Suami : Too many parameters…

Isteri : Saya menyesal pilih abang sebagai suami saya. Harapkan muka je hensem.
Suami : Data type mismatch.

Sleepy_Programmer_by_VeritudeIsteri : Abang nih memang betul-betul tak berguna la.
Suami : It’s by Default.

Isteri : Macamana pula dengan gaji abang?
Suami : File in use … Try later.

Isteri : Kalau begitu, apa peranan saya disisi abang sebagai seorang isteri?
Suami : Unknown Virus. “

………..tamat……….

Janda yang Dahaga~ Shhuuuuuusshhhh~

obey_woman_by_halfbeastDisini saya ingin menceritakan sebuah kisah mengenai seorang janda yang baru sahaja kematian suami…. Juliana seorang janda kaya yang baru sahaja kematian suaminya akibat kemalangan jalanraya. Beliau masih muda lagi dan mempunyai potongan badan yang cantik.

Sejak kematian suaminya, beliau sentiasa diusik oleh jejaka-jejaka kampung yang sudah lama memendam rasa kepadanya. Namun begitu, Juliana tidak pernah melayan karenah pemuda-pemuda kampung tersebut, kerana hatinya masih lagi merindui arwah suaminya… Walaupun…. hatinya berasa sepi ketika waktu ini. Lebih-lebih lagi di waktu malam… Rasa sepi hatinya tiada siapa yang tahu…….berat mata memandang berat lagi hatinya…….Kenangan bermesra bersama arwah suami masih lagi membara!

Pada satu malam, kira-kira pukul 2 pagi…. beliau bangun dari katilnya… badannya terasa panas…. tekaknya terasa haus…. beliau terasa begitu dahaga sekali. Beliau bangun dan keluar dari bilik menuju ke dapur,… sampai saja didapur… beliau terus membuka peti ais dan mengambil sebotol air sejuk…. beliau tuang kedalam cawan dan meminumya… Setelah meminum air tersebut.. beliau kembali kedalam bilik dan tidur semula…

Funny_Face_by_larah88

 

 

 

 

 

Sekian… Terima Kasih Itulah kisah seorang janda yang dahaga………..
Wah, sepenuh hati korang mambaca nyer. Ha…haa…haaa….

………….tamat…………..

Kuda Siapa Nie?

391

Pada suatu hari yg tenang..seorg suami sedang relaxs sambil duduk membaca suratkhabar. ….tiba2 dtg si isteri membawa tudung periuk….PANG! !….diketuknya atas kepala si suami…..si suami yg terpinga2… ..bertanya. ….

“Aper hal ngan awak nih….kenapa awak ketuk kepala saya??

Si isteri pun menjawab…. “nah! awak tengok nih….sambil menunjukkan secebis kertas yg tertulis nama….’Mary’ ….si isteri tentula menyangka si suami mempunyai kekasih lain yg bernama Mary….

Dgn tenang si suami menjawab…. “ooo….itu nama kuda yg saya bertaruh semalam….. namanya Mary…..”

Si isteri pun agak puashati ngan penjelasan suaminya..terus menyambung kerja di dapur…..
Selang seminggu berlaku ketika si suami sedang rehat2 membaca suratkhabar seperti selalu…. PANG!!!….kali ini dengan lebih kuat lagi!….

Si suami pun bertanya…. “aper hal plak awak ketuk kepala saya kali nih???”

Dengan selamba..si isteri menjawab…. “kuda awak telefon!!”.. …

funny_horse_by_el3ven