Fettucini Carbonara..

Haii im back, with a recipe for you all, hihihihi..Introducing, Fettucini Carbonara, I found this recipe at http://jajazack.blogspot.com. First when I think of Italian food, I guess it must be hard to make it but after I try it for the first time, awesome!!! Easy as 1 2 3, hihihihi, now come on lets see what it takes to make this Fettucini Carbonara..

Ingredient/ Bahan-bahan:

– 1/2 bungkus Fettucini (Beli sume bahan2 ni kat Giant)

Dark azs photo620

– 1 Biji Bawang Besar

– 1 paket daging cincang RAMLY

-1 tin mushroom sup Campbell

Dark azs photo622

– 1 tin cendawan butang/ mushroom (Optional)

– 1/2 tin susu cair

– 50g kacang peas(I used the sayur cmpur)

– 1/2 sudu the serbuk lada hitam

– sedikit garam dan perisa

– minyak untuk menumis

Cara-cara menyediakan~

– Tumis bawang besar yang telah dipotong halus sehingga kekuningan dan layu..

DSC06883 (1)

– Masukkan daging cincang yg telah dibasuh dan toskan airnya. Then masak sehingga air daging kering dan daging menjadi empuk.

DSC06885

– Dalam masa yang sama, rebus fettucini dlm anggaran 10 min sehingga masak..(Ni la dapur bujang, sorry la messy sket)

Dark azs photo621

– Setelah daging kita sudah masak dan air daging sudah mengering, masukkan satu tin sup mushroom Campbell ni dan..

DSC06886

– Masukkan 1/2 tin susu cair tadi dan kacau sehingga sebati..Jika terlalu pekat, boleh masukkan sedikit air..Then kacau perlahan lahan.DSC06887

– Then masukkan kacang peas atau sayur cmpur, mushroom, serbuk lada hitam, garam dan serbuk perisa..Kacau..(kat bawah ni versi jaja)

DSC06888

– Dalam masa 30 min, Siap untuk dimakann~~Gmbr bwh yg ptama ni Fettucini Carbonara versi Jaja kat dlm blog dia tu..

DSC06891

– Yang ni versi Dark Azs plakk, kihkihkihkihkih

Dark azs photo624

Dark azs photo623

– Notes oleh Jaja dlm blog dia –

– Sape sape yg tak suka guna Sup Campbell tu, boleh terus guna sos PREGO jenis creamy carbonara tu..

– Notes oleh Dark Azs –

– Ni eksperimen pertama dan tak nampak berkrim langsung, dan daging dia kelihatan so tak nampak cam carbonara, cam carbonat ada laa(Surry my kangkong aku tiru ayatmu, Fettucini)

– Lagi satu failure Fettucini eksperimen pertama ni, errrr, kurang garam, hihihihihi, sape sape yg memakannya pasti akan merasa kegelapan..dan blari melulu ke dapur tuk mcapai sos tomato dan garam, ahahahahahahahahahahaa, anyway, selamat ber eksperimen!!!

Advertisements

Sandwich yg rangup!!

Tak tahu nak bagi nama apa, yang penting kenyang. 

Alhamdulillah, dari kecil sampai besar, tak jemu-jemu makan makanan ni.

Sangat sesuai untuk sarapan dan minum petang.

Jom Tengok.

12

Roti yang sudah siap diletakkan sardin.

45

Biskut yang sudah dihancurkan menjadi serbuk. Biskut tu biarlah biskut kering ataupun yang tidak berperisa, nak senang biskut HUP SENG. Boleh dimakan begitu sahaja 🙂

3

3 keping roti : sebiji telur.

6

Salutkan roti dengan telur, kemudian salut dengan serbuk biskut.

Roti -> Telur -> Serbuk biskut.

7

Sudah siap disalut 🙂

8

Goreng dalam haba yang pelahan.  Serbuk biskut mudah jadi hangus jika tertalu panas

9

Dah siap.

Yang penting sangat sedap, rangup diluar dan lembut didalam. 

*ulang : Cuma kena ada bahan ni sahaja~

Roti

Telur

Biskut

Sardin

Tip: 1. Jangan letak terlalu banyak sardin dalam roti sampai kembung, roti mudah terbuka masa goreng.

2. Api jangan terlalu panas, serbuk biskut cepat tindak balas dan mudah hangus.

Darkazs: Apo lagii, jom xperimental!!

Krdt to Ida Syuhada at MalaysiaRia n xtrayaku.blogspot.com

Cara cara membuat Begedil Daging untuk orang bujang..d^^,b

Sebenarnya aku tetiber jew jumpa resepi nih kat MalaysiaRia, so aku amek laa, nak try buat karang, hihihihihi, krdt to Amat Bj at MalaysiaRia.

Bahan-bahannya :
* kentang (ikutla berapa suka korang nak makan)
* daging kisar ramlee beger (recommended) haha
* bawang putih
* bawang merah
* daun sup
* serbuk kari
* garam
* telur

Cara-cara dia :


Pertama:
Rebus kentang…bila dah empuk..lenyekkan kentang

bergedil1[6]

Kedua:
Masukkan sedikit serbuk kari…garam secukup rasa…bawang putih dan bawang merah …daun sup yang dipotong halus

bergedil2[6]

Ketiga:
Basuhkan daging kisar…masukkan daging kisar tu dalam kentang dah siap lenyek tadi

bergedil3[6]

Keempat:
Gaulkan semua bahan-bahan tadi

Kelima:
Bentukkan begedil bulat2 leper macam bentuk kuih kacang tu..haha

Keenam:
Kacau dan dadar telur 2 biji…salut begedil yang dah siap dibentuk dengan telur dadar…dan siap untuk digoreng

bergedil4[6]

Nampak macam senang, emmm, jom eksperimental, jangan sampai mental sudehh, ahahahahahahahahahahaha

bergedil5[6]