Apabila Lelaki Kehilangan Tulang Rusuk


WANITA : Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
LELAKI : Kamu!!!
WANITA : Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI : (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti)

Kamu, tulang rusukku.

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya…

 

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak “Kamu tidak cintakan saya lagi !!”.

LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak “Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku !!”

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.

LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah. “Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing”.

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai. LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI : Apa khabar?
WANITA: Baik… Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI : Belum.
WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz “Selamat tinggal..”

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang dikemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat…

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati. Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima?

Wallahulam…

Advertisements

Hari Kebersihan..

Slamat malam semuaaaa, dah makan? aku dah, alhamdulillah, hihihihi. Post hari ni bertajuk hari kebersihan, tapi bukan nak berdemo ni. Saje nak cerita aktiviti sabtu aku pada hari ini, hihihihi. Hari ni terbangun jam 11 depan tv, jenguk kat luar cuaca baek dan ceria. So I just made up my mind to clean up my room today.

Dark azs photo679

Dinner for tonite, mihun goreng with oyster sauce, tauhu goreng and telur mata

After that, I was planning to go shah alam to visit my friends at Puncak Perdana Townhouse and paying my convo fee on my way back to home. But so weird, this saturday is not like the usual day. But I just proceed with my plan until I arrive at Pasar Seni because the bus u80 which is going to shah alam was supposed to be there taking passenger at Jln Tun Sambanthan in front of the Post Office.

As I walking into Pasar Seni LRT station, its getting weirder and weirder. A lot of people wearing yellow shirt with logo Bersih 3.0 on it. And I was like, aduhhhh sudaaahhhhh..As I was walking along, suddenly there is this crowd taking pic of someone on the floor at the bridge of LRT station.  Cant help myself to take a peek, and im like, oooooohh, A Samad Said rupanya tengah lepak kat atas lantai pakai baju Bersih..EMmm, and I just proceed to the bus station at the Jalan Tun Sambanthan. And I wait, and wait and wait as many crowd with yellow shirt walking by, and helicopter are circling around and im like, what the heck????And then I get up and checking around the pasar seni and there is no single rapid bus there, and shit!! Plan cancelled!!

I was overwhelmed with anger and cursing in my head, “What the heck they have to make a demonstration today!! Arrrgghhh Shiiiiiiitttt!!!!” After thousand curses, as I sitting hopelessly, I saw the back of the Bersih 3.0 shirt and there was a list back there. One of the was hapuskan rasuah, kukuhkan pendidikan awam and so on. Then I was thinking for a while, is this their reason? Maybe I don’t know that much about what they want from government, from their demo, or what is their agenda. But this is way too far man, I mean, the rapid bus is gone to nowhere, police are everywhere, shop are closed (I actually want to buy a new pair of shoes), people with Bersih shirt are everywhere with high and mighty attitude, like they was already do something satisfying, something right, something good.

558668_10150735531263261_565108260_9384625_193485077_n

What I see, as a normal man, walking on that street, is a chaos..Peaceful is gone, no freedom at all, and people are scattered, sitting on the road side, uncivilized, I mean what happen to this country man..Who is wrong here, which side? Both I think, be grateful for what you already have or you may lose something you protecting for decades.  And for whoever doing corruption, tidak telus, tidak adil, if human law in this world cannot get you, wait for Allah’s law in the mahsyar..Sooner or later, but surely it will come..Malas nak cerita politik kat sini, what I want to say is, this is weekend man, just enjoy your holiday..Go to the beach, go anywhere that can make you happy, yang penting, tanggungjawab anda sebagai khalifah di dunia ini dijalankan dengan istiqamah dan ikhlas, dapatkan redha Allah, and you will get your peace that you seek, insyaAllah.

Good nite everyone!!