Measuring Search Effectiveness (Indexing+Abstracting)

Today in class, we learn sumthing more complicated things than any boring stuff which is always all about terms and definition..Introducing..Jeng jeng jeng…PRECISION and RECALL..Maybe some of the readers will thought/ says: what da TUuuuuutt is PRECISION and RECALL is all about??? Nandekureyooooo??(Dengan muka berkerut sambil bepeluh dingin)

1Well basicly Precision and Recall are the basic measures used in evaluating search strategies..Based on the pictures on the left, these measure assume that there is a set of records in the databes which is relevant to the search topic..Irrelevant topic tuh macam kalu kita search kat incik google tentang Bahaya merokok..tapi tetibe jew keluar result Tanda Bahaya, Bahaya semasa pembedahan dan sebagainyaa, result2 yg diproduce kan oleh incik google yang tidak relevant dengan apa yg kita cari tuh ialah irrelevant records/ info? Arrasoooo??

2Recall is the ratio of the number of relevant records
retrieved to the total number of relevant records in the
database. It is usually expressed as a percentage.

3Then what is PRECESION?? PRECESION is the ratio of the number of relevant records retrieved to the total number of irrelevant and relevant records retrieved. It is usually expressed as a percentage.

 

RECALL and PRECESION are inversely related, how so?? Meh tgk gambarajah bawah ni..

4

Korang faham kew tak paham nih? asyik angguk angguk geleng geleng cam ahli fikir jew..Sudah, tetiber masuk graph plak, nampak tak tuh, as recall increasing, precision will go down, and as recall go down, precision goin up..Takder, camni crita nyaa, kan indexer ataupon descriptor nih slalu mengambil term2 didalam buku2 tertentu dan diletakkan di dalam index dengan berpandukan vocabulary control atau bahan2 yang sewatu dengannya, dan kemudian memudahkan user untuk mencari bahan tersebut di dalam OPAC kew, atau yang sewaktu dengannya…Pastuh, ape kaitan nyaa dengan recall n precision plakk?? tunggu sat, biar aku bagi contoh, emm, cthnyaa, aku nak cari buku bertajuk Domestic Cats..akan tetapi indexer yg bertugas untuk letak index tuk Domestic Cats nih pandai pandai jew tukar Domestic Cats ke CATS sahaja, malas punyer pasal laa tuh, spertimana yg anda tahu, CATS adalah terlalu general, bilamana anda carik CATS kat opac atau pun incik google, tentu sahaja menghasilkan result yg melampau banyak nyaa, akibatnyaa, information overload laa..So gambarajah nih, sebenarnyaa menerangkan, semakin spesifik indexer tuh meletakkan terms2 nyaa, semakin mudah lah korang nak retrieve benda ape yg korang nak…

nak contoh lagi tak?? Nih contoh kedua yg Puan Suriana bagitau tadi..Contoh laa, anda ingin mencari calon isteri anda, first thing first, anda mesti mempunyai ciri2 khas yang anda kehendaki, atau pon requirement2 yang anda perlu..First, anda kata, saya nak isteri yang cantik, enter, poppp!! Keluar result 10,000 result kat incik google, then anda kata lagi, saya nak isteri yang cantik macam siti nurhaliza, poopppp!! keluar dalam 500result jew, then anda kata lagi, saya nak isteri yg mata sepet, ade spm, muke cam angelina jolie bla bla bla blaa, then pop out plak 10result..nampak tak? semakin spesifik carian anda, semakin senang anda nak dapatkan informasi yang anda nak..So maknanya, semakin spesifik seseorang indexer tuh dalam meletakkan term2, smakin senang/ mudahlaa user nak cari/ access bahan tuh..

Ini lahh yg puan suriana criter tadi masa kat kelas, ade lagi sumthing about exhausitivity and jugak sumthing about ntah laaa, nih jew yang aku ingat, so, nak tau lebih lanjut, meh ikuti kelas Puan Suriana kat Lab 5, jam 2pm, Indexing and Abstracting..alahai, esok subject heading plakk, tabahkan hatiku, dan semoga Allah swt permudahkan segalanyaa, amin..ohyaa, untuk maklumat lebih lanjut, anda jugak bleh melayari https://www.creighton.edu/fileadmin/user/HSL/docs/ref/Searching_-_Recall_Precision.pdf

Advertisements

O.H (Oral History) Part 1

Tetibe jew trasa nak buat entry tentang O.H nih, hari tuh aku lupe nak catitkan tentang perkenalan pertama dengan tokoh yang kami pilih (Aku n Daia), pada 11haribulan 2, 2011, tepat jam 3.01pm aku menelefon Tuan haji Mukhtar Ramli, azstokoh yang kami pilih untuk final projek Oral History ni. Sememangnya aku agak kecut gak laa masa first tym call tuh, sebab mcm2 info yg aku baca kat blog blog n internet tentang tokoh kitorang nih, tapi selepas beberapa minit berborak dengan beliau, ehhh, pramah jugak Tuan Haji nih, aku bermonolog dalam hati, kihkihkihkihkih, nasib bek Tuan Haji tak garang, kalau tak, memang aku cakap salah nombor jew terus, wawawawawa, tapi everything berjalan dengan lancar, sempat lagi laa bertanyakan tentang masa2 free beliau untuk proses interview nanti, malangnyaa beliau hanya free pada hari isnin, dari jam 11am to 2pm, uhuk uhuk uhuk, aku ngan daia ade kelas sbenarnyaa jam 2pm tuh, takpe, kitorang try jelaskan kat Puan Suriana(Lecturer kelas Indexing+Abstracting dan jugak Subject Heading) nanti.

Then, beberapa hari kemudian, setelah tiada tindakan lanjut yg diambil oleh aku sendiri, boss aku c daia nih telah pon buat kajian tentang soalan2 dan sempat pulak pinjam 5 buku tebal sbagai reference utk soalan interview, aku dah rasa bersalah laa plak, sebab masa tuh aku takde, aku g karok ngan steph, ct, mica n gmah..pastuh biler soalan dah siap, kitorang plan nak hantar kat Dr Haliza hari nih jam 9am, tup tup tup tlajak sampai jam 10.27am, adeeiiiii, aku mmg tlopong laa tym tuh, dalam hati aku, gerenti daia marah giler2 kat aku, lepas msg2 tuh, perggghh memang kaw2 aku kene, padan muka aku, uhuk uhuk uhuk..

DSC_0991

Aku tau aku salahh sebab terlajak tido..aku tak sengaja..then baca fb jew, baru aku tau yg boss aku nih pon dalam dilema jugak dgn bf dier, ade masalah dalaman, kene plak aku buat masalah lagi, mmg hangin satu badan arr boss aku nih bila dipendek kan crita, adooiii, aku serik untuk terlajak tido lagi..Itu saja laa untuk hari nih, maybe esok insyaAllah kalu tak terlajak, aku try kaji 5 buku tuh n update sikit soalan then hantar kat Dr Haliza, kitorang dah ketinggalan nih, adoyaiii..apepon, PEACE no WAR…NOKTAH.

DSC_0883

Cinta dan Khusyu’

khusyuk-sendiri_572_l-300x200Kita tidak pernah mencipta rasa cinta,
tetapi kita hanya menerima rasa cinta tersebut.

Kerana itu kita disarankan untuk selalu berdoa agar Allah berikan kepada kita rasa cinta padaNya. Kita tidak mampu menciptakan rasa cinta itu tetapi ia adalah kurniaan Allah SWT lalu kita memohon untuk mendapatkannya.

Begitulah dengan khusyuk di dalam solat.
Kita tidak menciptakan rasa khusyuk solat,
tetapi kita memasuki dan menerima rasa khusyuk tersebut.

Kita hanya mendapatkannya,
bukan menciptakan rasa khusyuk itu.

Perasaan khusyuk tidak mungkin mampu kita perolehi jika kita tidak memiliki KESEDARAN dan KEPERCAYAAN bahawa sebenarnya ketika solat, kita sedang berhadapan dengan Allah SWT.
(Fahami, hayati dan rasai makna Ihsan).

Sesungguhnya Aku ini adalah Allah, tidak ada Tuhan (yang hak) selain Aku, maka sembahlah Aku dan dirikanlah solat untuk mengingat Aku.
(QS: Thaha 20:14)

Khusyuk di dalam solat itu mudah.
Allah mengkehendaki kemudahan bagimu dan tidak menghendaki kesukaran bagimu
(QS: Al-Baqarah 2:185)

Kesedaran dan kepercayaan itu datangnya dari Allah. Allah mengilhamkan kita samada taqwa atau fujur (kefasikan/keburukan).
Maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu jalan kefasikan (fujur) dan jalan ketaqwaannya.
(QS Asy Syams 91:8).

Lalu bagaimana untuk memiliki KESEDARAN dan KEPERCAYAAN itu? Bagaimana mengharapkan agar Allah mengilhamkan kepada kita taqwa dan bukannya fujur? Kita mestilah ingat Allah agar Allah ilhamkan ketaqwaan dan bukannya menjadikan jiwa kita tertutup rapat, keras membatu dan gelap gelita (fujur).

Mintalah pada Allah, komunikasilah denganNya di dalam setiap apa yang kita lakukan, fikirkan, rasakan dan semuanya agar kita sentiasa ingat Allah.

Kita tidak pernah menyedari untuk memanfaatkan solat sebagai alat penolong, sumber hidup, penerang jiwa dan tempat kita bertanya Allah SWT tentang persoalan yang sukar diselesaikan.

“Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyuk”
(QS: Al-Baqarah 2:45)

Hai manusia, sesungguhnya kamu telah bekerja dengan sungguh-sungguh menuju Tuhanmu, maka pasti kamu akan menemui-Nya.
(QS: Al-Insyiqaaq 84:6)

Kita bersolat setiap hari 5 waktu, tetapi kita masih memiliki masalah jiwa (penyakit a’in). Kita masih berasa hebat dan merasakan orang lain tidak hebat. Kita sentiasa berasa taksub, dengki, megah, sombong, riak, ego, takabur dan lain-lain sifat mazmummah.

Bacalah serta Ikutlah (Wahai Muhammad) akan apa Yang diwahyukan kepadamu dari Al-Quran, dan dirikanlah sembahyang (dengan tekun); Sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan Yang keji dan mungkar; dan Sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya); dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa Yang kamu kerjakan.
(QS: Al-Ankabuut 29:45)

Berapa ramai orang yang solat namun hanya mendapat letih dan penat.
(Hadith Riwayat Abu Daud)

********

Adakah solat itu suatu keperluan atau kewajipan?
Siapa sebenarnya yang memerlukan solat? Allah atau kita?
Jangan jadikan solat itu semata-mata hanya kewajipan.
Jadikanlah solat itu satu keperluan (di dalam solat itu ada hikmah untuk di miliki) untuk diri kita disamping
ia merupakan satu kewajipan yang perlu kita lakukan.

Maka yang memerlukan solat itu sebenarnya adalah kita. Jika kita melakukan solat kerana kewajipan semata-mata, ia seolah-olah seperti Allah yang memerlukan solat. Sesungguhnya Allah itu Maha Hebat. Jika manusia tidak memuji Allah sekalipun, Allah tetap Maha Hebat dan Maha Berkuasa. Tidak sedikit pun menjejaskan pujian ke atas Allah.

Masalah utama kenapa kita solat 5 waktu sehari semalam, namun kita masih berasa solat itu sangatlah berat. Ini kerana kita tidak pernah atau jarang sekali mengecapi nikmat solat.

Solat itu lebih baik daripada tidur.
Ini menunjukkan bahawa solat itu merupakan istirehat untuk umat islam di mana ia lebih baik daripada istirehat tidur. Tetapi mengapa masih tidak kita kecapi? Mengapa terasa penat dan letih ketika melakukan solat? Ini kerana kita gagal mendapatkan rasa khusyuk di dalam solat.

*******

Sesungguhnya khusyuk di dalam solat itu sangat mudah. Tidak seperti yang telah banyak diperkatakan di mana khusyuk di dalam solat mesti dicapai dengan pelbagai syarat yang awalnya sudah menjadikan solat itu berat.

*********

Sesungguhnya pada langit dan bumi terdapat tanda-tanda (yang membuktikan kekuasaan Allah) bagi orang-orang Yang beriman. Dan pada kejadian diri kamu sendiri, serta (pada kejadian) Segala binatang Yang dibiakkanNya, terdapat juga tanda-tanda (yang membuktikan kekuasaan Allah) bagi orang-orang Yang meyakininya. dan (pada) pertukaran malam dan siang silih berganti, dan juga (pada) rezeki Yang diturunkan oleh Allah dari langit, lalu ia hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta (pada) peredaran angin, (semuanya itu mengandungi) tanda-tanda (yang membuktikan keesaan Allah, kekuasaanNya, kebijaksanaanNya, serta keluasan rahmatNya) bagi kaum Yang mahu menggunakan akal fikiran. itulah ayat-ayat penerangan Allah Yang Kami bacakan kepadamu (Wahai Muhammad) kerana menegakkan kebenaran; maka Dengan perkataan Yang manakah lagi mereka hendak beriman, sesudah penerangan Allah dan tanda-tanda kekuasaannya (Mereka tidak mahu memahami dan menelitinya)?
(QS: Al Jaatsiyah 45:3-6)

artikel asal: http://www.fuadlatip.com

Another Sabtuday story..

DSC02617First of all, sorry coz lama tak update blog nih, banyak benda yg tlah berlaku sejak 2menjak nih..Assignment berlambak punyer pasal laa. Well, Wetworld adventure salah satunya kenangan best dalam beberapa minggu kebelakangan ni, and I still so tanned until now.. Tak pecaya? tgk sebelah ni, betol takk..Sabo ajelaahhh..Adventure Wetworld tuh buleh kira tak boring jugak laa sebab member member ade same kat situ..Tapi kalu sorang sorang jew memang laa boring siott. Tapi bagi yang dah berkeluarga tuh, Wetworld Shah Alam nih memang sesuai laa, sebab tempat dia memang khas untuk budak2, tak merbahaya sangat, cuma ibu bapa kena selalu awasi anak diorang laa, takot kena culik ke ape ke. Crowded sangat2 lebih lebih lagi hari sabtu dan ahad. Jadik Wetworld 1Malaysia laa nampaknyaa, macam2 adaaaa..Apepon, kengkawan sumer enjoy, aku sendiri enjoy, kalah budak2 kat situ..Member member pompuan terdiri daripada diorang2 nih..yang lelaki nya sorang jew laa, aku laa hero nyer.

SDC13626

Ni laa rombongan rombongan ke Wetworld Shah Alam hari tuh, Helmi nak ikot tapi dier ade problem sikit, kalu tak tentu lebih meriah sebab lelaki ade 2 orang, but what to do..First tym kelua ramai2 camni ngan diorang nih, biasenyer keluar ngan team2 aku jew, c steph, daia ngan ct..Tapi kali ni ade kelainan cket..Takpe, lagi ramai lagi meriah..Kemudian berarak lah kitorang ke Wetworld dengan macam2 ragam, sampai saje kat sana, simpan barang2 kat loker, aku , steph ngan ozzy pon terus sliding dengan bergaya nyaa ke kolaamm, arrrrggghhhh.. Best gaklaaa, ahahahahahahahaha..

SDC13631

Kepada extremis extremist d luar sana, nak bende2 yang extreme, Wetworld Shah Alam bukan laa tempat yang sesuai, sebab nyer air dier sampai paras lutut jew, untuk kanak2 jew sbnrnyer..Tapi kitorang nih, air cetek skali pon memang kene selam jugak, wahahahahahahahahahaha, pantang jumpe air kan, tuh laa pasal..menyelam sampai perot cecah ke dasar, wahahahahahahaha, kelakar betol, kihkihkihkihkihkih..

SDC13648

SDC13699

SDC13702

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100

Nih laa dia serba sdikit gambar gambar masa kat Wetworld tuh, ok laaa jugak, cuma hasilnyaa..emmm…sampai sekarang still sunburn kat seluruh badan, ayoyoyo…Nasib baik awek aku masih menerima aku seadanyaa, wawawawawawa. Beruntung tau sape sape ade awek yang dapat menerima anda seada nya, jadi hargailaa mereka alrite..Sempat pulak tuh bagi ceramah, ahahahahahahahahahaha, anyway, sape2 yang dah berkeluarga tuh, bawaklah keluarga dan anak2 ke Wetworld nih 150220113705untuk bersantai dan rekreasi di hujung minggu..Overall memang ok laa, takde penyesalan dan berbaloi rm12 tuh. Penat takyah kira laa, tgk laa wajah wajah kitorang nih, Gmah sampai bersila kat lantai dah, aku dah tertido dah kat sini, penah sehh brenang dan menyelam, aiyoyoooo. Rasa nyaa, kalau teruskan menyelam tak henti henti cam kat wetworld tuh setiap hari, buleh jadi kurus aku, hakhakhakhakhakhakhakhakhakhak…

DSC02622SDC13618

Kisah kelahiran kekasih Allah s.w.t

Mari ikuti kisah kelahiran kekasih Allah ini…. d^^,b

Kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. pada 12 Rabiulawal, Tahun Gajah di Mekah al-Mukarramah sebagai pembuka rahmat di pelosok alam semesta.
Kelahiran baginda menjadi seribu satu tanda bahawa baginda akan menjadi utusan terakhir dalam menyampaikan risalah Islam. Ia merupakan peristiwa utama dalam sejarah Islam.Baginda mempunyai kelebihan luar biasa, bukan sahaja dilihat dalam konteks sebelum kelahirannya tetapi dalam konteks semasa dan selepas dilahirkan. Peristiwa luar biasa ini disebut sebagai Irhas.
Irhas bermaksud satu perkara luar biasa bagi manusia yang normal dan hanya diberikan kepada bakal nabi. Irhas dikategorikan kepada tiga:
1. Irhas yang dinyatakan di dalam kitab yang tidak boleh diubah atau dipinda.
2. Alamat-alamat kerasulan yang dibuktikan melalui perkhabaran daripada orang alim melalui ilham dan sebagainya.
3. Kejadian luar biasa yang berlaku semasa kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.
Sehubungan itu, masih ramai masyarakat Islam yang sebenarnya tidak mengetahui peristiwa di sebalik kelahiran baginda. Ini kerana masih banyak lagi rahsia yang belum tersingkap. Oleh itu penulis terpanggil untuk menyingkap kembali peristiwa di sebalik kelahiran baginda Junjungan Besar s.a.w.
Sebenarnya banyak keajaiban yang berlaku sebelum kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.
Pertama, semasa Rasulullah s.a.w. berada di dalam kandungan bondanya, Aminah, beliau tidak merasa susah sebagaimana dialami oleh ibu-ibu yang hamil. Kehamilannya disedari melalui perkhabaran malaikat yang datang kepadanya ketika beliau sedang tidur. Malaikat mengatakan bahawa beliau telah mengandungkan seorang Nabi dan Penghulu kepada seluruh umat manusia.
Selain itu kehamilannya ditandai dengan haidnya terputus dan berpindahnya cahaya daripada wajah Abdullah ke wajahnya.
Kedua, ketika Nur Muhammad masuk ke dalam rahim Aminah, Allah memerintahkan malaikat supaya membukakan pintu syurga Firdaus dan memberitahu semua penghuni langit dan bumi. Tanah-tanah di persekitaran kawasan tersebut yang kering menjadi subur, pohon-pohon kayu rimbun dan berbuah lebat. Begitu juga haiwan-haiwan di darat dan di laut sibuk membincangkannya.
Ketiga, peperangan tentera bergajah yang disebut di dalam al-Quran surah al-Fil, datang menyerang kota Mekah. Ia diketuai oleh tentera bergajah dengan menunggang seekor gajah besar bernama Mahmudi.
Apabila mereka hampir sampai ke tempat tersebut, gajah-gajah itu berhenti dan berundur dengan izin Allah.
Namun demikian, sekumpulan burung Ababil datang menyerang dan menghancurkan mereka sebagaimana yang disebut di dalam al-Quran. Peristiwa ini amat menakjubkan dan diriwayatkan dalam kitab-kitab sejarah.
Keempat, Aminah turut mengalami mimpi yang menakjubkan. Beliau menadah tangan ke langit dan melihat sendiri malaikat turun dari langit. Ia diumpamakan kapas putih yang terapung di angkasa. Kemudian malaikat tersebut berdiri di hadapannya. Ia berkata “Khabar bahagia untuk saudara, wahai ibu daripada seorang nabi. Putera saudara itu menjadi penolong dan pembebas manusia. Namakan dia Ahmad.”

 

Muhammad Rasulullah

Semasa kelahiran Nabi Muhammad s.a.w., Aminah ditemani Asiah dan Maryam. Dalam hal ini ia merupakan satu isyarat bahawa Nabi Muhammad lebih tinggi darjatnya daripada Nabi Isa dan Musa. Keadaan ini diterangkan dalam kitab Taurat dan Injil bahawa akan datang seorang nabi pada akhir zaman.
Semasa baginda dilahirkan, bondanya menyaksikan nur atau cahaya keluar dari tubuh badan baginda. Cahaya tersebut menyinari sehingga ke Istana Busra di Syria.Ia dilihat seolah-olah seperti anak panah bagaikan pelangi sehingga dari jauh kota-kota tersebut dapat dilihat.
Ada juga yang berpendapat bahawa cahaya itu datang dan menerangi seluruh dunia. Ini dapat dijelaskan oleh sumber-sumber Arab yang paling awal yang menyatakan bahawa suatu cahaya terpancar dari rahim Aminah apabila baginda dilahirkan.Aminah sendiri melihat baginda dalam keadaan terbaring dengan kedua tangannya mengangkat ke langit seperti seorang yang sedang berdoa.
Kemudian bondanya melihat awan turun menyelimuti dirinya sehingga beliau mendengar sebuah seruan “Pimpinlah dia mengelilingi bumi Timur dan Barat, supaya mereka tahu dan dialah yang akan menghapuskan segala perkara syirik”.
Selepas itu awan tersebut lenyap daripada pandangan Aminah. Setengah riwayat menyatakan nabi dilahirkan dalam keadaan memandang ke arah langit sambil meletakkan tangannya ke tanah sebagai tanda ketinggian martabatnya daripada semua makhluk.
Dikatakan juga pada malam kelahiran baginda, berhala-berhala yang terdapat di situ mengalami kerosakan dan kemusnahan.
Menurut riwayat daripada Abdul Mutalib, “Ketika aku sedang berada di Kaabah, tiba-tiba berhala jatuh dari tempatnya dan sujud kepada Allah. Lalu aku mendengar suara dari dinding Kaabah berkata, “telah lahir nabi pilihan yang akan membinasakan orang kafir dan mensucikanku daripada berhala-berhala ini dan akan memerintahkan penyembahan Yang Maha Mengetahui.”
Selain itu di tempat yang lain pula satu goncangan berlaku di mahligai Kisra dan menyebabkan mahligai tersebut retak, manakala empat belas tiang serinya runtuh. Keadaan ini merupakan di antara tanda -tanda keruntuhan kerajaan tersebut.

Namun, api di negara Parsi yang tidak pernah padam hampir selama seribu tahun telah padam dengan sendirinya. Api tersebut merupakan api sembahan orang-orang Majusi yang dianggap sebagai tuhan. Peristiwa itu amat mengejutkan orang Parsi.
Dalam waktu yang sama, pada malam kelahiran baginda, Tasik Sava yang dianggap suci tenggelam ke dalam tanah.
Setelah baginda lahir, tembakan bintang menjadi kerap sebagai tanda bahawa pengetahuan syaitan dan jin mengenai perkara ghaib sudah tamat. Dalam riwayat yang sahih dan masyhur, ketika baginda diasuh oleh ibu susunya iaitu Halimatus Sa’diah, ladang-ladang Halimah kembali menghijau setelah mengalami kemarau.
Begitu juga binatang ternakan seperti kambing mengeluarkan susu yang banyak. Selain itu, Nabi tidak pernah diganggu walaupun oleh seekor lalat termasuk juga pakaian baginda.
Halimah dan suaminya juga beberapa kali melihat tompokan awan kecil di atas kepala melindungi baginda daripada panas matahari.

Ketika berusia empat tahun, sedang baginda bermain-main dengan saudara susuannya, tiba-tiba datang malaikat mendekati baginda iaitu malaikat Jibril dan Mikail. Lalu membelah dada baginda dan mengeluarkan segumpal darah dan mencuci gumpalan darah itu dengan salji. Ada yang meriwayatkan bahawa gumpalan darah itu dicuci di dalam bejana emas dengan air zam-zam, lalu diletakkan semula di tempatnya.
Hal ini jelas diterangkan dalam surah Insyirah ayat 1 : Bukankah Kami telah melapangkan dadamu (wahai Muhammad)?
Berdasarkan peristiwa tersebut jelaslah kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. mempunyai keistimewaan tersendiri. Ini kerana baginda adalah khatamun nubuwwah, penutup segala nabi.
Perkara -perkara luar biasa ini telah membuktikan kepada kita kemuliaan baginda di sisi Allah, sekali gus sebagai bukti kerasulannya.
Di samping itu, bukti -bukti tersebut juga dijelaskan di dalam kitab kitab terdahulu seperti kitab Taurat, Zabur dan Injil sebagai rasul yang terakhir.

p/s: Jangan pernah kering bibir dari berzikir pada Allah dan berselawat pada Baginda Rasulullah SAW..semoga kita semua mendapat syafaat Baginda di akhirat kelak..amin d^^,b

Biodata Rasulullah

Pepatah Melayu ada mengatakan “Tak Kenal, Maka Tak Cinta”. Demikianlah sikap kita terhadap Rasulullah SAW. Seseorang itu tidak akan menyambut kelahiran Rasulullah SAW jika tiada perasaan cinta terhadap baginda. Malahan sesetengahnya langsung tidak mempedulikan Rasulullah SAW, seolah-olah tiada apa-apa keistimewaan dengan kelahiran dan pengutusannya. Menyedihkan lagi, sebahagian daripada umat Islam lebih mengingati kelahiran paderi ‘ St. Valentino ‘ daripada mengingati Rasulullah SAW, lebih mengingati biodata para artis daripada biodata Rasulullah SAW. Beginikah kecintaan kita kepada seorang kekasih dan utusan Allah SWT? Justeru itu kita harus berasa bertanggungjawab untuk memaparkan biodata dan kronologi hidup Baginda SAW untuk tatapan dan ingatan kita bersama agar kita lebih mencintai kehidupan dan perjuangan Rasulullah SAW.

BIODATA RASULULLAH SAW
· Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
· Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan 20 April 571 Masehi (dikenali sebagai Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah
Abrahah yang menyerang kota Kaabah).
· Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
· Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
· Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf.
· Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW).
· Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
· Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah. Suaminya bernama Abu Kabsyah).
USIA 5 TAHUN
· Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.
USIA 6 TAHUN
· Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa ‘ (sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah).
· Baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapa Rasulullah SAW) dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muttalib.
USIA 8 TAHUN
· Datuknya, Abdul Muttalib pula meninggal dunia.
· Baginda dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib.
USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).
· Bersama bapa saudaranya, Abu Talib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan..
· Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendita Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang
pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.
USIA 20 TAHUN
· Terlibat dalam peperangan Fijar . Ibnu Hisyam di dalam kitab ‘ Sirah ‘ , jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah
14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja.
· Menyaksikan ‘ perjanjian Al-Fudhul ‘ ; perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang dizalimi di Makkah.
USIA 25 TAHUN
· Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.
· Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah.
· Baginda SAW bersama-sama Abu Talib dan beberapa orang bapa saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapa saudara Khadijah) untuk
meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu.
· Mas kahwin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.
USIA 35 TAHUN
· Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Kaabah.
· Pembinaan semula Kaabah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Makkah.
· Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ‘ Hajarul-Aswad ‘ ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan
batu tersebut.
USIA 40 TAHUN
· Menerima wahyu di gua Hira ‘ sebagai perlantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.
USIA 53 TAHUN
· Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Saidina Abu Bakar Al-Siddiq.
· Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal/ 24 September 622M.
USIA 63 TAHUN
· Kewafatan Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah/ 8 Jun 632 Masihi.

ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW
§ Khadijah Binti Khuwailid.
§ Saudah Binti Zam’ah.
§ Aisyah Binti Abu Bakar (anak Saidina Abu Bakar).
§ Hafsah binti ‘ Umar (anak Saidina ‘ Umar bin Al-Khattab).
§ Ummi Habibah Binti Abu Sufyan.
§ Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah).
§ Zainab Binti Jahsy.
§ Maimunah Binti Harith.
§ Safiyah Binti Huyai bin Akhtab.
§ Zainab Binti Khuzaimah (digelar ‘ Ummu Al-Masakin ‘ ; Ibu Orang Miskin).
ANAK-ANAK RASULULLAH SAW
1. Qasim
2. Abdullah
3.. Ibrahim
4. Zainab
5. Ruqaiyah
6. Ummi Kalthum
7. Fatimah Al-Zahra ‘
ANAK TIRI RASULULLAH SAW
Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah al-Tamimi (anak kepada Saidatina
Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah,
Khadijah adalah seorang janda).
SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW
IBU SUSUAN/SAUDARA SUSUAN
1. Thuwaibah 1. Hamzah
2. Abu Salamah Abdullah bin Abdul Asad
SAUDARA SUSUAN
1. Halimah Al-Saidiyyah 1. Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Mutallib
2. Abdullah bin Harith bin Abdul ‘ Uzza
3. Syaima ‘ binti Harith bin Abdul ‘ Uzza
4. ‘ Aisyah binti Harith bin abdul ‘ Uzza
BAPA DAN IBU SAUDARA RASULULLAH SAW
(ANAK-ANAK KEPADA ABDUL MUTTALIB)
1. Al-Harith
2. Muqawwam
3. Zubair
4. Hamzah ***
5. Al-Abbas ***
6. Abu Talib
7. Abu Lahab (nama asalnya Abdul Uzza)
8. Abdul Ka ‘ bah
9. Hijl
10. Dhirar
11. Umaimah
12. Al-Bidha (Ummu Hakim)
13. Atiqah ##
14. Arwa ##
15. Umaimah
16. Barrah
17. Safiyah (ibu kepada Zubair Al-Awwam) ***
*** Sempat masuk Islam.
## Ulama berselisih pendapat tentang Islamnya.

Sabda Rasulullah SAW:
“Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga.” (Riwayat Al-Sajary daripada Anas )
Nabi Muhammad SAW – Manusia agong
KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH . Begitu indahnya sifat fizikal Baginda, sehinggakan seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua muka dengan Baginda lantas melafazkan keIslaman dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda.

Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah:
– Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw..
– Aku melihat cahaya dari lidahnya.
– Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit.
– Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.
– Rasulullah umpama matahari yang bersinar.
– Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.
– Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.
– Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.
– Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.
– Wajahnya seperti bulan purnama.
– Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya.
– Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa marah.
– Mata baginda hitam dengan bulu mata yang panjang.
– Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut.
– Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.
– Mulut baginda sederhana luas dan cantik.
– Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.
– Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.
– Janggutnya penuh dan tebal menawan.
– Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca.
– Warna lehernya putih seperti perak, sangat indah.
– Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.
– Rambutnya sedikit ikal.
– Rambutnya tebal kdg-kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg-kdg mencecah bahu tapi disisir rapi.
– Rambutnya terbelah di tengah.
– Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat.
– Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih drpd biasa.
– Seimbang antara kedua bahunya.
– Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar dan tersusun dgn cantik.
– Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.
– Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik.
– Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.
– Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.
– Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan putih.
– Warna putihnya lebih banyak.
– Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.
– Warna kulitnya putih tapi sihat.
– Kulitnya putih lagi bercahaya.
– Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh.
– Badannya tidak gemuk.
– Badannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran sederhana lagi kacak.
– Perutnya tidak buncit.
– Badannya cenderung kepada tinggi, semasa berada di kalangan org ramai baginda kelihatan lebih tinggi drpd mereka.

KESIMPULANNYA :
Nabi Muhammad s.a.w adalah manusia agung yang ideal dan sebaik-baik contoh sepanjang zaman.
Baginda adalah semulia-mulia insan di dunia.

Alkisah Chewing Gum…d^^,b

gum1

Rasanya ramai yang dah tahu chewing gum is a banned stuff in Singapore. Cakap pasal chewing gum dan Singapore nie. Ada satu cerita, PM Singapore pergi ke Thailand, dia makan malam dengan Raja Siam. Mula-mula diorang makan udang, PM Singapore tanya kat Raja Siam

PM Singapore: Lepas makan udang , apa orang Thailand buat dengan kulit udang?

Raja Siam: Kami tak buat apa, kami buang aje
PM Singapore: ooo kat Singapore, kami recycle kulit udang jadi keropok udang, lepas tu kami eksport ke Thailand
Lepas tu diorang makan limau plak. PM Singapore tanya lagi

PM Singapore: Lepas makan limau, apa orang Thailand buat dengan kulit limau?
Raja Siam: Kami tak buat apa, kami buang aje
PM Singapore: ooo kat Singapore, kami recycle kulit limau jadi Jus limau, lepas tu kami eksport ke Thailand

Last sekali, diorang makan chewing gum, seperti biasa PM Singapore pun tanya
PM Singapore: Apa orang Thailand buat dengan chewing gum yang dah dimakan?
Raja Siam: Kami tak buat apa, kami buang aje
PM Singapore: ooo kat Singapore, lepas makan chewing gum, kami recycle jadi kondom, lepas tu kami eksport ke Thailand

Raja Siam pulak bertanya
Raja Siam: apa orang Singapore buat dengan kondom selepas digunakan?
PM Singapore: kami tak buat apa, kami buang aje
Raja Siam: ooo kat Thailand, lepas guna kondom, kami recycle jadi chewing gum, Lepas tu kami eksport ke Singapore
PM Singapore: Erk!!!

muka PM Singapore jadi merah padam dan sebaik saja PM Singapore balik ke negaranya, dia terus ban chewing gum di Singapore, sampai sekarang. Itulah kisahnya, kenapa chewing gum di-ban kat Singapore.

Soya, ape kes ngan soya?

Sebelum saya masuk ke topik kita, SOYA, terus terang saya katakan yang …I am a really big fans of TEMPE..A really big fans..and after seeing this, im just…OOOhhhhhhh, baru Pokcik Tahuuuu..

Tempe_mentah

ANTARA KEBURUKAN SOYA ADALAH:
1. Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tidak diserap tubuh.
2. Mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah
bercantum sesama sendiri.
3.
Mengandungi goitrogen. Akibatnya, fungsi tiroid menjadi lemah.
4. Kebanyakan soya adalah genetically modified, tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz tumbesaran sel, tisu badan dan macam-macamlah. Tapi malangnya, kandungan racun perosak yang tinggi memusnahkan khasiatnya semulajadinya secara perlahan-lahan.
5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim
mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya: kembung perut, kekurangan asid amino, kerosakan pankreas. Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya, diorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium to make sure antizat tersebut hilang. Malangnya pengamal soya..
6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan amnesia atau bahasa mudahnya NYANYUK, tahu nyanyuk mende?

Untuk pengetahuan, para kafir agen Dajjal ini jugalah yang mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar dunia) Namun realitinya, soya dapat:
melemahkan kejantanan lelaki
mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sebab dalam soya ada hormon estrogen yang sama dengan kandungan estrogen wanita. Ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zink yang penting untuk badan kita terjejas. Kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita juga.

Firman Allah: Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan, kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu. Surah Al-Baqarah: 168

Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.
Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.
Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:
– Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
– Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
– Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
– Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).

FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!
Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2).
(1 : komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.)
(2 : komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)

Walaubagaimanapon, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.

Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tak mampu nak mendeaktifkan erencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino. Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama ‘phytic acid (3)’ yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.

(3 : phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan.)
Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe .
(4 : link hemaggluttin ini lah yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya)
Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit.
Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka.
Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.
Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.
Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.
FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Pergh!
FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.

Walau bagaimanapun, Tempe dan Kicap Soya adalah baik untuk kesihatan. Kenapa? Sebab tempe dan kicap telah melalui proses fermentation atau bahasa melayunya, penapaian. Soya ni cuma tidak elok dimakan secara fresh atau mentah, apatah lagi kalau dah diproses menjadi air minuman (dari kilang pengeluar especially)
Sekarang baru  faham kenapa orang dulu suka sangat buat soya jadi tempe. Tak pun orang Jepun yang makan natto yang melekit-lekit tu. Ataupun orang Hong Kong yang suka sangat makan tauhu busuk.

So, mari kita sama-sama cakap, “OOOOOO… baru tahu!”

Keri Hilson ft. Kanye West & Ne-Yo – Knock You down

 

Heh not again
Oh this ain’t supposed to happen to me

Kanye West

Keep rockin’, and keep knockin’
Whether you Louis Vouiton-ed up or Reebok-in’
You see the hate, that they’re servin’ on a platter
So what we gon’ have – desert or disaster?

Keri Hilson

I never thought I’d be in love like this
When I look at you my mind goes on a trip
And you came in and knocked me on my face
Feels like in I’m a race
But I already won first place

I never thought I’d fall for you as hard as I did
(as hard as I did, yeah)
You got me thinkin’ about our life, our house and kids (yeah)
Every moment I look at you and smile
Cause boy you came around and you knocked me down
(knocked me down)

Sometimes love comes around
(love comes around)
And it knocks you down
Just get back up
When it knocks you down
(knocks you down)
Sometimes love comes around
And it knocks you down
Just get back up
When it knocks you down
(knocks you down)

Ne-Yo

I never thought I’d hear myself say
Ya’ll gon hate
I think I’m gonna kick it with my girl today (it with my girl today)
I used to be commander and chief
Of my pimp ship flyin’ high (flyin’ high)
Til I met this pretty little missle, that shot me out the sky (oh shot me out the sky)

(hey) Until I crash it, I don’t know how it happened
But I know it feels so damn good
Said if I could go back, and make it happen faster
Don’t you know I would baby if I could
Miss independent (oh, to the fullest), no never too much
She shot the bullet that ended that life
Steady pimpin’ me after tonight

Keri Hilson

Sometimes love comes around
(love comes around)
And it knocks you down
Just get back up
When it knocks you down
(knocks you down)
Sometimes love comes around
(love comes around)
And it knocks you down
Just get back up
When it knocks you down
(knocks you down)

Kanye West

Tell me now can you make it past you caspers
So we can finally fly off into NASA
You was always the cheerleader of my dreams to
Seem to only date the head of football teams
And I was the class clown that, always kept you laughin’
We, were never meant to be baby we just happen
So please, don’t mess up the trick hey young world I’m the new slick rick
They say I move too quick, but we cannot let the moment pass us
Let the hourglass pass right into ashes
Let the wind blow the ash right before my glasses
So I wrote this love letter right before my classes
I could of got his ass, someone that’s only average
For advice
O.M.G, you listen to that, bitch?
Whoa it’s me
Baby this is tragic
Cause we had it, we was magic

I was flyin’, now I’m crashin’
This is bad, real bad, Michael Jackson
Now I’m mad, real mad, joe jackson
You should leave your boyfriend now, Ima ask him

Keri Hilson

Sometimes love comes around
(love comes around)
And it knocks you down
Just get back up
When it knocks you down
(knocks you down)
Sometimes love comes around
(love comes around)
And it knocks you down
Just get back up
When it knocks you down
(knocks you down)

Another story of Monday Morning..

aSalam n morning everyone, its Monday again, pepagi isnin ne dah sakit hati ngan room mate ne haa, sabo aje laa, this is what you get when you stay in same roof with them, what to do, put on your fake smile and put your fist away and point it to your keyboard and digitize your anger, transforming anger to written word in blog reduce only a few percent of anger but at least, kureng sket marah. Nasib bek my kangkong call, tenang n happy sket  lepas dengar suara dier. Alahai, dunia oh dunia, never thought this kind of species also exist in this very earth. Enough with whining, watsup everyone,  I forgot to share the pricelist last nite, external n stuff price list..

bAnd this is the price list for software such as OS or microsoft word 2010 at LowYatt..Well, I can install MS Win 7 Ultimate (OEM) at the low price, just rm20, berbanding dengan rm 589, well, u choose..But for MS WIN 7 Ultimate Retail, which cost you rm 639, I can install it for you the same os, original, at the price of rm50, so..customer always rite, choose it by yourself, you can pm me at my facebook for the detail, www.facebook.com/darkazs. oh, before I forgot, the MS OFFICE Home and Business 2010 Retail, which cost you rm 499 at Lowyatt, I can install for you the same product, same originality, at the price of rm 50, and for MS Office Pro 2010 retail, which also cost you rm 1299 at LowYatt, you can get it from me at most insanely low cost with free installation, same product, same originality, at the price of rm 80, look for my pricelist at https://darkazs.wordpress.com/2011/01/23/new-price-list-db/

Enjoyyy…d^^,v, slamat hari isnin smuanyaaaa