Syawal Di Sandakan

Salam Hari Raya to everyone, Maaf Zahir dan Batin sekiranya pernah terkasar bahasa dan terlukakan perasaan korang, kosong kosong ye? Its been a long time since the last entry. A lot of things happen since then, my marriage with my beautiful wife, got a new job, and yesterday, we were welcoming our new hero to this world, Abdul Ra’uf Bin Abdul Aziz.

He was born yesterday, 1st Syawal/ 28hb July 2014, before Suboh. Thanks to Allah SWT, his weight was 2.8kg when he was arrive in this world, and he was completely fine, born with a lot of hair, and he look like his mother, luckily. Being a dad is a new experience to me, now I know the feeling of being a father, to my dad and my brothers, Din and Tim, guys, its such a beautiful experience. At this moment I still awake, watching my baby fall asleep, its really wonderful.

For now, he will cry for two reason, milk and change diapers. Currently I still trying to learn diapers changing, its not as easy as it looks though. But I try my best son, so don’t cry a lot yaa? Honestly, I really hope that he can survive this cruel world, grow a lot my son. So I spent 1st syawal at Hospital with my wife and 2nd syawal at home. My wife has gone through a lot of pain, even now she still feels pain in her waist and spine, after effect maybe. Glad both of them sleep well at this moment, they complete me.

Pictures? Not for this moment, if you know the danger of “Al-Ain”/ “Evil Eye”, then you wouldn’t simply uploading your child’s picture in social media. Below is a little info about Al-Ain for sharing.

Many people out there don’t believe in evil eye but many cultures believe in it and it is called by different names, such as al ‘ain by the arab speaking people, nazr or najr by the Turks, Indians and Pakistanis; mal occhio or mal de ojo in italian and spanish. Whatever you call it, we as Muslims have been informed about this through Rasoolullah (Sallallahu Alayhi wa Sallam). Our knowledge as humans is so limited as we can’t explain things like “the evil eye” or “telepathy” for that matter. It just somehow exists, but while they rest of the masses go wondering, We know from hadeeth that it exists. Rasoolullah (SAW) has even given us ilaaj (treatment) for it and protection from it. So what is al’Ain?

yc77qBgcn

Aa’ishah (radhiyallahu ‘anha) reported Rasoolullah (Sallallahu alayhi wa Sallam) said “Seek refuge with Allah from the evil eye for the evil eye is a reality”. (ibn Mājah 3508)

Ibn Hajr (rahimahullah) holds the view that the evil eye is a glance combined with jealousy that comes from a despicable person to affect another. (Fat-hul Bāri: 10/200)

evil_eyeIbn Qayyim (rahimahullah) tells us that al ‘ain is something that comes through nafs which is in you without control most of the time, when you see something you like, but you fail to mention Allah’s name on it, you fail to say Māshā’Allah, TabārakAllah. It comes about by glancing at something without you noticing it, is part of the evil spirit in each and every one of us that comes out when you see something you like.

According Shaykh Wāhid Abdus Salām Bāli jealousy stems from the heart’s burning desire to see the targeted person stripped off his blessings. Evil eye on the other hand emanates from the eye. Therefore a person with an evil eye may affect a target of which he is not jealous such as inanimate things, crops, money. He may even affect himself with his own evil eye or his beloved child by his stare of admiration. Jealousy only comes from an evil, resentful person but an evil eye may come from a righteous person who admires something without having the desire to see it taken away.

hell-spawns-evil-eye

Amir bin Rabi’a (radhiyallahu ‘anhu) affected Sahl bin Hunayf (radhiyallahu ‘anhu) with the evil eye, despite the fact that Amir was not only among the early persons to accept Islam but also participated in Badr.

Ibn ‘Abbaas (radhiyallahu ‘anhu) reported Rasoolullah ((Sallallahu alayhi wa Sallam) said: “The evil eye is a reality , and if there is anything that could ever race with al Qadar (destiny), it would have been the evil eye; and if you have been requested to wash your body, then do it”. (Muslim, Book of as Salām, Chapter: Medicine and Ruqā (an Nawawi 14/171)

In the above hadeeth, it is confirmed that a person has affected another person with his evil eye, and has been requested to wash his body and give the wasted water to the affected one to wash with, then he should do so.

How should we protect ourselves from this?

Rasoolullah ((Sallallahu alayhi wa Sallam) permitted using Ruqya in accordance with Shari’ah for treating al ‘ain (evil eye) as reported by Muslim in a sound Hadith.

Among what Rasoolullah ((Sallallahu alayhi wa Sallam) used to tell people to do to treat al ‘ain is the following: The perpetrator of al ‘ain should make a special form of ablution and pour the water of that ablution on the person who has been struck by al ‘ain.

Ibn al Qayyim (rahimahullah) said that al ‘ain can be cured by reciting Surahs al Falaq, an Naas, al Faatihah, the verse of al Kursiyy (Aayatal Kursiyy) and the Prophetic Du’a (supplications) many times.

The influence of the evil eye can be caused through sight or communication. Evil eye can come from Jinn (creatures created by Allah from smokeless fire). Therefore we should read the relevant du’as when undressing, looking into mirror, etc.

It is recommended that if a Muslim sees something he likes he should ask Allah to bless it whether it belongs to him or someone else. This counteracts al ‘ain.

What is the best thing to say whenever you see something you like?

Some scholars like ibn Kathir (rahimahullah) is of the view that saying “Māshā’Allah lā quwwata illā billā” will defend an evil eye. When he commented on the verse in Surah al Kahf- There were two men, one of them had a garden or two gardens. One was boasting about it and he was rejecting the idea that there would be a day of judgement. His companion told him that he should believe in Allah and that when he entered the gardens he should have said: “Māshā’Allah lā quwwata illā billā” and this would defend the evil eye.

Flickr-Evil-Eye-TonivS

However the most authentic opinion (to deflect an evil eye) whenever you see something you like or admire say something like “BārakAllahu lak”. So instead of saying “Wow, you look so gorgeous, or nobody can cook like me, or what an expensive car!”, say “Masha’Allah, TabārakAllah. BārakAllahu laka, bārakaAllahu laki and so on, like “May Allah bless this child, May Allah bless your car, May Allah bless your house” and so on.

So, got some ideas about al-ain? Sharing is caring, besides, it could brings riya’ as well, so be grateful for what you have, Alhamdulillah, and pray more. Will update you all later, Salam..

Mission to Nilai d^^,b

Dear My Future Wife

Alhamdulillah mission accomplish!! Hihihihi, actually today we managed to complete our mission which was to survey the souvenir for guest that will be attending our wedding day at 1 Jun. Thanks to my friend, Whiterose@Jojie@CtNoriza, her friend Dayah and her lil sister, ekin for accompanying me to go to Nilai for surveying souvenir.

Well i managed to snap some picture eventhough it is totally forbidden in there, hihihihihi, well have a look, it might give you some idea for wedding souvenir.07042013293

Cute pink flower of towel – 1pc – rm3.80

07042013295

Pen..urrmm is it suitable??

07042013298

Bunga Kaca, this one was very elegant and beautiful, people will remember it for sometime

07042013299 

One of the Bunga Telor, But in teddy bear version, nice one 🙂

07042013300

Bungan telor, butterfly version, just like in fairy tail, hihihihi

07042013301

Closer look on Butterfly Bunga Telor

07042013303

Emo version of Bunga Telor, waauuuuu, emonyaaaa

07042013304

Blue flower of Bunga Telor

07042013308

07042013306

07042013307

07042013309

07042013310

Example for one of the Candy Bag

07042013311

Another example for candy bag

07042013312

Candy bag, but paper version

07042013313

Candy Bag, expensive version, tp cantek 🙂

07042013316

Kipas kipas yang ko mok toe~ 🙂

07042013317

Errrrkk nice but uhummm~

07042013318

Goblet of Fire, chehh, hihihihi.

07042013296

Dalam tu letak gula2 ka, err gula pasir kaa, err garam kaa, ukey juak, hihihihihi

07042013297

Egg Bucket, yg ni bagi teros dgn telor2nyaaa, tia paya beli bag.

07042013320

Sama cam di atas kutt

07042013321

Ni tuala kiut yg siap diikat reben, cumell, tinggal bagi jak, ada juak kin lap2 mulut pas makan~~

07122012384

Yang ni bukan souvenir yaa, ni memikir apa yg patot dibuat souvenir~~

 

Yepzzz after a long day surveying all of the souvenir above, we all end up the day by Karoks at The Mines, hihihihihi, well to my future wife, how is it? Have something in mind? Hihihihi, I love you d^^,b

Betul Ke Holy Water Memurtadkan Muslim Malaysia?

Suatu artikel yang sangat baik berkenaan Holy Water di dalam masyarakat Melayu yang ditulis oleh Sdr Firdaus di dalam blog beliau pada 10 Februari 2009  [Link ke blog asal].

Pada hari ini sekiranya ditanya orang-orang melayu di malaysia "apakah itu holy water," nescaya majoriti mereka akan menjawab ianya satu jenis air yang digunakan oleh mubaligh2 kristian untuk memurtadkan orang2 Islam.


Mereka yang meminum atau terminum holy water akan kelu lidah dan tidak boleh mengucapkan 2 kalimah syahadah.

Kisah ini kelihatan seolah2 "mutawatir" kerana ia disebarkan di merata-rata termasuk di internet, sms, dan di masjid2 dan surau2. Ini menyebabkan majoriti masyarakat melayu menganggap ianya benar, sedangkan kisah ini tidak diketahui dari mana sumber asalnya.

Malah terdapat juga email2 yg disebarkan yg mengatakan mineral water berjenama sekian2 mengandungi holy water… ia seolah2 menjadi satu strategi untuk mensabotaj perniagaan orang2 tertentu.

Suatu masa dahulu, saya dan rakan2 selalu ke gereja untuk menghadiri "usrah" agama kristian. Hampir setiap minggu kami ke sana. Kami telah makan dan minum segala yang dihidangkan selagimana pada zahirnya makanan2 tersebut adalah halal.

Namun, kami masih lagi kekal dalam akidah Islam. Kami merasa lebih menghargai keindahan dan’kelogikan’ agama Islam jika dibandingkan dengan agama lain. Malah, kehadiran kami di sana cukup memeningkan kepala pihak mereka yang sedang berusaha dengan cukup gigih untuk mengkristiankan kami.

Mungkin mereka ‘terlupa’ memasukkan holy water dalam makanan dan minuman kami.

Upacara pembaptisan menggunakan holy water

Pada hari ini kita dapat melihat seolah-olah masyarakat kita dididik untuk percaya kepada khabar angin. Kemudian khabar angin itu disebarkan sehingga setiap orang memperkatakan tentang khabar angin tersebut. Lalu, masyarakat menganggapnya seolah-olah "mutawatir" sedangkan khabar itu datang dari hanya satu sumber, atau tidak diketahui dari mana sumbernya.

Ini berlaku dalam pelbagai isu termasuk isu agama, politik, isu semasa, hiburan dan sebagainya.

Sebagai seorang muslim, kita seharusnya mendidik diri kita untuk kritikal terhadap setiap maklumat yang kita terima.

"Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu." [al-Hujurat 49:6]

Dalam isu holy water ini, cuba kita berfikir secara kritikal…

1) Adakah Allah tidak adil?

Seseorang hanya boleh murtad hanya kerana terminum holy water, lalu diazab oleh Allah di neraka. Ini bercanggah dengan ajaran Islam. Firman Allah:

Katakanlah: "Hai manusia, sesungguhnya telah datang kepadamu kebenaran (Al Qur’an) dari Tuhanmu, sebab itu barangsiapa yang mendapat petunjuk maka sesungguhnya (petunjuk itu) untuk kebaikan dirinya sendiri. Dan barangsiapa yang sesat, maka sesungguhnya kesesatannya itu mencelakakan dirinya sendiri. Dan aku bukanlah seorang penjaga terhadap dirimu". (Yunus 10:108)

2) Holy water hanya ada di Malaysia?

Kisah gerakan kristian bagi memurtadkan orang2 Islam dengan menggunakan holy water ini hanya boleh didengari di Malaysia sahaja.

Malaysia bukanlah negara besar. Sekiranya cara ini efektif, mengapa ia tidak digunakan di negara2 lain? Mengapa kisah ini hanya tersebar di sini?

3) Amerika tidak perlu bom Iraq.

Amerika telah membelanjakan bertrillion USD bagi menakluk Iraq dan Afghanistan.

Sepatutnya, mereka tidak perlu melakukan semua itu. Apa yang mereka perlu lakukan hanyalah memasukkan holy water dalam empangan2 di Iraq, lalu semua tentera, rakyat dan pemimpin Iraq memeluk agama kristian. Oleh itu, tentera2 amerika boleh masuk ke dalam Iraq dengan aman.

4) Orang Kristian tidak cerdik

Kisah2 orang yang murtad disebabkan oleh holy water yang tersebar hanyalah berkisar tentang orang2 Islam biasa.

Seharusnya orang2 kristian mensasarkan kepada orang2 Islam yang besar, terutama dari kalangan para ulama. Mungkin mereka hanya perlu memasukkan holy water ke dalam minuman atau makanan Yusuf al-Qaradhawi, Said Ramadhan al-Buti, Wahbah a-Zuhaily, Nik Aziz dsb, kemudian berkata "Tengok… you punye scholars pun dah masuk kristian.. you bila lagi??"

5) Bagaimana pula paderi2 yang memeluk Islam?

Sebagaimana yang kita ketahui, terdapat ramai bekas2 paderi kristian telah memeluk Islam. Mereka telah pun minum bergelen-gelen holy water.

Namun, lidah mereka masih lagi tidak kelu mengucapkan 2 kalimah syahadah. Malah, tidak kurang juga dari kalangan mereka yang telah menjadi pendakwah2 Islam yang hebat!

Banyak lagi kecelaruan dalam kisah holy water ini.

Saya berasa sangat kecewa kerana sehingga hari ini saya masih lagi menerima email2 tentang dakyah holy water ini.

Berhati-hatilah sebelum memforwardkan email yang anda terima. Mungkin niat anda baik. Tapi ingatlah hadis Nabi SAW berikut:

“Cukuplah menjadi satu dosa bagi seseorang yang menceritakan segala yang dia dengari (tanpa mengkaji benar atau tidak)” [Sahih Muslim, 5]

Link ke laman blog asal [LINK].

Valentine? Valentine’s Day? Valentine days?

Salam dan selamat menyambut hari jumaat, hihihihihihi, topik pada hari yg mulia ini ialah valentine day..rasenyer dah byk bloggers yg kupas isu ne, tapi saya nak kupas lagi biar nampak dan jelas..motif??Dissemination of information among muslims, among brothers and sisters..dan jugak peringatan kepada diri sendiri..so, valentine?? ada apa dengan valentine??

Malas nak citer ape tu valentine day, korang sumer dah tau..tapi, valentine tu binatang hape? dan whats wrong with that day? well check this out..

___love_by_xdashkax

Di kurun yang ke 5 masihi, pihak gereja katholik berhasrat untuk menghapuskan perayaan kesuburan musyrik yang diraikan oleh orang-orang Rom sejak dari kurun ke 4 sebelum masihi. Pada bulan Febuari setiap tahun akan diadakan cabutan bertuah untuk meraikan para remaja lelaki yang memasuki peringkat akil baligh dihadapan “tuhan” Lupericus. Bagi para remaja perempuan mereka juga akan mengambil bahagian didalam cabutan bertuah ini, dengan meletakkan nama mereka didalam sebuah kotak dan nama-nama tersebut akan dicabut secara rambang oleh para remaja lelaki tadi. Remaja perempuan yang dicabut namanya oleh remaja lelaki tadi akan dihadiahkan kepadanya.

Pasangan sejoli tadi akan keluar dari tempat penyembahan tersebut sebagai “sepasang suami-isteri”, yang akan menikmati keseronokan dari hubungan tersebut selama setahun sehingga tiba masa untuk cabutan bertuah pada tahun yang berikutnya.
Pihak gereja tidak meredhai ciri pergaulan bebas yang ada pada penyembahan tersebut dan berusaha untuk mengakhirinya dengan melantik “wali (saint) cinta”, yang akan dianugerahkan kemuliaan bagi menggantikan ritual kepada Lupericus.

Mereka memilih seorang bishop yang bernama Valentine yang telah dihukum bunuh pada kurun ke 3 masihi. Hukuman yang yang diterimanya adalah kerana beliau menyanggah Emperor Claudius yang mengharamkan perkahwinan kerana menganggap perkahwinan menyebabkan orang lelaki menjadi askar yang tidak berkualiti, kerana mereka enggan untuk meninggalkan keluarga mereka untuk ke medan perang. Valentine telah menerima mereka untuk dikahwinkan secara rahsia, sebuah jenayah yang mengakibatkan dia dijatuhi hukuman bunuh. Bagaimanapun sebelum dilaksanakan hukuman tersebut dia dikatakan sempat mengirimkan ucapan selamat tinggal kepada anak perempuan orang yang memenjarakannya yang mana dia telah jatuh cinta kepadanya ketika dia berada di penjara. Ucapan tersebut berbunyi, “Dari Valentine dikau”

Love_by_monicaH

dah tau serba sdikit tentang valentine dan sejarahnya? dan korang mesti tertanya tanya, “SOOOOO whats wrong???” Meh sini sat, yg ade kopi atau teh tu teguk dulu then meh meh meh jenguk bawah ne

firman Allah swt;
“Dan mereka (mukmin) yang tidak menyaksikan hari raya orang-orang kafir musyrik.” [al-Furqan: 72]

Dalam menafsirkan ayat ini sebahagian sahabat, misalnya Ibnu ‘Abbas, ‘Abdullah bin ‘Umar dan para tabi’in, seperti Mujahid, Mohammad Ibnu Sirin, dan sebagainya, menyatakan, “Kaum mukmin dilarang merayakan hari raya orang-orang musyrik” (Imam Qurthubiy, Tafsir Qurthubiy, juz 13, hal. 79; Imam Ibnu Katsir, Tafsir Ibnu Katsir, juz 3, hal. 329-330)

 
Beberapa fuqaha juga berpendapat senada mengenai firman Allah swt al-Furqan: 72. Imam Ahmad bin Hanbal berkata:
“Kaum muslim telah diharamkan untuk merayakan hari raya orang-orang Yahudi dan Nasrani. Kaum muslim juga diharamkan memasuki gereja dan tempat-tempat ibadah mereka.” (Ibnu Tamiyyah, Iqtidla’ al-Shiraath al-Mustaqiim, hal.201)

Imam Baihaqi menyatakan, “Jika kaum muslim diharamkan memasuki gereja, apalagi merayakan hari raya mereka.” (Ibnu Tamiyyah, Iqtidla’ al-Shiraath al-Mustaqiim, hal.201)

Imam al-Amidi dan Qadli Abu Bakar al-Khalal menyatakan,”Kaum muslim dilarang keluar untuk menyaksikan hari raya orang-orang kafir dan musyrik.” (Ibnu Tamiyyah, Iqtidla’ al-Shiraath al-Mustaqiim, hal.201-202)
Al-Qadliy Abu Ya’la al-Fara’ berkata, “kaum muslim telah dilarang untuk merayakan hari raya orang-orang kafir atau musyrik”. (Ibnu Tamiyyah, Iqtidla’ al-Shiraath al-Mustaqiim, hal.181)

Imam Malik menyatakan, “Kaum muslim telah dilarang untuk merayakan hari raya orang-orang musyrik atau kafir, atau memberikan sesuatu (hadiah), atau menjual sesuatu kepada mereka, atau naik kendaraan yang digunakan mereka untuk merayakan hari rayanya. Sedangkan memakan makanan yang disajikan kepada kita hukumnya makruh, baik diantar atau mereka mengundang kita.” (Ibnu Tamiyyah, Iqtidla’ al-Shiraath al-Mustaqiim, hal.230-231)

Pada masa-masa kejayaan Islam, pemerintahan Islam saat itu –sejak masa Rasulullah saw –, kaum muslim tidak diperbolehkan merayakan hari raya ahlul Kitab dan kaum musyrik. Rasulullah saw pernah bersabda mengenai hari raya orang-orang kafir:
“Setiap umat memiliki hari raya sendiri-sendiri. Idul Fithri adalah hari raya kita.” (HR. Bukhari dari ‘Aisyah ra)

Tatkala mengomentari hari raya bangsa Persia, Rasulullah saw bersabda:
“Allah swt telah mengganti dua hari yang lebih baik daripada kedua hari itu (nairus dan naharjan: hari raya bangsa Persia), yaitu Idul Fitri dan idul Adha.: (HR. Abu Dawud, Turmudzi, Nasaa’iy, dan Ibnu Majah)

Riwayat-riwayat ini menunjukkan dengan jelas, bahwa Rasulullah saw telah melarang kaum muslim merayakan hari raya orang-orang kafir.
Pada masa pemerintahan khalifah ‘Umar bin al-Khaththabb, beliau telah melarang kaum muslim merayakan hari raya orang-orang kafir. Imam Baihaqiy telah menuturkan sebuah riwayat dengan sanad shahih dari ‘Atha’ bin Dinar, bahwa Umar ra pernah berkata, “Janganlah kalian mempelajari bahasa-bahasa oraang-orang Ajam. Janganlah kalian masuk ke gereja-gereja orang-orang musyrik pada hari raya mereka. Sesungguhnya murka Allah swt akan turun kepada mereka pada hari itu.”. (HR. Baihaqiy)

Untuk lebih lanjut dan lebih terperinci, sila mbuat kajian sendiri tentang dalil2 tersebut.

Di dalam Islam, perhubungan lelaki dan wanita telah diatur secara jelas dan interaksi sesama mereka tidak dibangunkan berdasarkan dengan merangsangkan naluri sexual antara satu dengan yang lainnya atau melihat antara satu dengan lainnya didalam bentuk pemuasan hawa-nafsu. Oleh itu aktiviti yang boleh membawa kepada pergaulan bebas dan intim diantara mereka mestilah diberhentikan.

Setiap bentuk keakraban dan keghairahan diantara mereka hanya dihadkan kepada bentuk perhubungan yang benar, iaitu perkahwinan.
Ibnu Mas’ud meriwayatkan bahawa Rasulullah saw bersabda; “Wahai para pemuda. Sesiapa sahaja dikalangan kamu yang mampu untuk berkahwin maka berkahwinlah, kerana ia akan membantu kamu untuk menjaga pandanagan dan mengawal kemaluannya. Dan barang siapa tidak berkemampuan untuk berkahwin maka berpuasalah, kerana ia akan menjadi pelindung bagi kamu.”

Penerapan Islam memastikan bahawa masyarakat yang dibangunkan bebas dari pergaulan bebas dan akan mempamerkan ketinggian kesedaran akhlak. Syariat Islam mengiktiraf keperluan dan naluri lelaki dan wanita dengan mensyariatkan pernikahan. Institusi kekeluargaan akan dilindungi dan diperkukuhkan dengan pengharaman perbuatan sumbang, perzinaan, pergaulan bebas antara jantina dan mengatur kod pakaian. Dengan hukum-hukum yang ada padanya, Islam akan menghalang dari sebarang kemungkinan kepada masyarakatnya untuk dijangkiti oleh penyakit masyarakat yang diakibatkan oleh pergaulan bebas sebagaimana yang dihidapi oleh masyarakat Barat.

Allah SWT berfirman,
“Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).” (al Israa’, ayat 32)

love_by_kanikey

Jadi, jauhi valentine days, tidak perlu hari yg istimewa untuk kita mempamerkan kasih sayang kita terhadap seseorang, jadikan setiap hari anda sebagai hari sayang menyayang antara sesama islam, sesama manusia, hari ini hari jumaat, hari ini juga boleh menjadi hari sayang menyayang, selamat hari jumaat semua nyaa. Seruan kepada semua bloggers, imam kat masjid tadi menyeru kat korang, janganlah mempromosikan hari valentine ini, sebaliknya promosikan maulidur rasul yang seharusnya kita sambut. Perbanyakkan salawat dan amal kita pada hari tersebut, sebab yang akan memimpin kita dan mengetuai kita d padang masyar nanti tidak lain dan tidak bukan, nabi junjungan kita iaitu Nabi Muhammad S.A.W, juga..selamat menyambut maulidur rasul.

Capturea