Bayi disyorkan tidur dalam dakapan ibu

CAPR TOWN 28 Okt – Kaum ibu dinasihati tidur sekatil dengan bayi mereka sehingga bayi mereka berusia tiga tahun kerana ia baik untuk kesihatan bayi.

off98

    Nasihat kontroversi itu dikeluarkan oleh pakar pediatrik yang mendapati bayi-bayi berusia dua tahun yang tidur bersendirian tidak dapat tidur nyenyak berbanding bayi yang tidur dalam dakapan ibu mereka.

    Menurut Dr. Nils Bergman dari Universiti Cape Town, Afrika Selatan, kajian yang mereka jalankan mendapati jantung bayi yang tidur bersendirian akan berada dalam keadaan lebih tertekan.

    Bergman berkata, bayi yang baru dilahirkan dinasihati tidur dalam dakapan ibu mereka untuk tempoh beberapa minggu dan kemudian tidur di katil ibunya sehingga berusia tiga hingga empat tahun.

Newborn sleeping child

    Kajian tersebut turut mendapati bayi yang tidur bersendirian susah untuk rapat dengan ibunya dan perkembangan otak mereka juga akan terganggu.

    Ganguan tidur pada usia yang masih kecil berkemungkinan akan menyebabkan mereka mempunyai kelakuan yang tidak baik ketika mereka besar nanti, katanya – AGENSI

Krdt to Sisi Jam at MalaysiaRia

kiss4mommy

Advertisements

Komen jangan tak komen yerr, nanti saya bagi hadiah d^^,b

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s