Alkisah Ikan semalam…

Entry hari ini adalah tentang ikan, ape kes ikan semalam? Kalau bisa ku ceritain, pasti kalian nggak akan percaya, hehehehe..Sebelum aku cerita tentang ikan nih, korang pernah tak menemui binatang pelik di dalam badan ikan ataupun dimulutnya..Maybe kita selalu jumpe makanan yg tak hadam lagi kew, cam udang ape sumer tuh, but this is different..Jeng jeng jeng..

Penah tak temui bende pelik dalam ikan? Kalau ada, ia mungkin Exigua Cymothoa, ataupun lebih famous ngan panggilan manja beliau, kutu pemakan lidah..Kutu nih adalah Crustacea yang merupakan parasit dari suku sakat ataupon keluarga Cymothoide. Binatang yg kurang femes nih dikatakan boleh membesar antara 3 hingga 4 sentimeter (1,2 – 1,6) panjang. Parasit nih masuk melalui insang ikan, dan kemudian menempel pada bahagian dasar lidah (Lutjanus Guttatus). Ia berpaut dengan menggunakan cakarnya yang mempunyai cengkaman yang sangat kuat, dan menyebabkan lidah ikan kekurangan darah.

cymothoa-exigua-insect-parasite-eats-fish-tongue

louse3

FishParasiteParasit ini kemudiannya menggantikan lidah ikan dengan menempelkan tubuhnya sendiri ke otot otot dari lidah tunas. Ikan boleh menggunakan parasit tersebut seperti lidah yang normal. Kiranya macam aksesori laa, wawawawa. Nampaknya parasit tidak menyebabkan kerosakan lain pada ikan yang menjadi hosnya. Apabila Exigua menggantikan lidah ikan, ia akan memakan darah dan hobi beliau ialah memakan lendir ikan. Parasit ini juga berfungsi menggantikan organ hos ikan yang ditumpangnya. Sekarang ini diyakini bahawa Exigua tidak berbahaya bagi manusia kecuali jika masuk kedalam tubuh dalam keadaan hidup kerana mereka boleh menggigit..EEEuuuuuWWWWWW…Jahatnya beliau…Berikut ialah gambar beliau yang tersebar luas di google dan menyumbang kepada kefemesan beliau..

tongue-parasite-in-fish

So, ape kaitan parasit jahat ini dengan aku plak? Bukan apa, smalam lepas maghrib camtuh, aku g laa dapur, nak cuci n potong ikan yg fresh baru dibeli dari pasar..Sebenarnya info tentang parasit nih aku dah dengar lama dulu dah, memang agak UUUwweeekkksss juga laaa masa first time dengar benda tuh, 3hari puasa ikan, lepas tuh makan ikan cam biasa. Oleh kerana tidak pernah terserempak dengan parasit ini, jadi buat derk jew laaa. Sampaila semalam, masa tu tengah shiok shiok karaoke lagu Nitrus sambil potong ikan, tetiber something odd tentang satu ikan nih. Pelik bukanla disebabkan ikan nih tak hensem/ cantik atau sebagainya..Tapi insang dier besar sebelah, and aku pon UIIIKK? Nandekureyo?? Biler buka jew insang tu, Uuuurrkkk…

Dark azs photo2452

Dark azs photo2454

Parasit yang tak brapa femes nih aku temui sedang menempel pada insang ikan yang malang itu..and I was like..EEEuuuuuWWWWWWW, wadafakk!!! And abg aku yg tengah khusyu memotong sayur labu bergegas ke dapur n said, apa? So im like, meh tengok nih, nih parasit nih, aku ada terbaca info dia kat internet, ujarku..And beliau menyambung, alaaaaa makanan ikan tuh, takyah laa hairan..Ahahahahahahahahaha, Urrrkkk, setelah puas mengambil gambar parasit itu, beliau pon dengan officialnya masuk tong sampah..Dan ikan yang menjadi mangsa oleh parasit itu telah pon selamat dijadikan santapan makan malam sebagai Kari Ikan dengan Labu (Berparasit), wakakakakakakakakakakakakaka..Sodapppp, 3 pinggan aku balun semalam, memang diakui agak bimbang dan loya gak laaa bila makan kari ikan tuh, tapi oleh kerana kari tuh memang First Class Five Star abg aku yang buat, directly licinnnnn…Nyum nyum nyumm, sodappp….Gambar kari ikan tuh tak sempat snap sebab tak tfikir, sodap sangat, ahahahahahahahahahahahaha..

Dark azs photo2453

Advertisements

Komen jangan tak komen yerr, nanti saya bagi hadiah d^^,b

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s