Measuring Search Effectiveness (Indexing+Abstracting)

Today in class, we learn sumthing more complicated things than any boring stuff which is always all about terms and definition..Introducing..Jeng jeng jeng…PRECISION and RECALL..Maybe some of the readers will thought/ says: what da TUuuuuutt is PRECISION and RECALL is all about??? Nandekureyooooo??(Dengan muka berkerut sambil bepeluh dingin)

1Well basicly Precision and Recall are the basic measures used in evaluating search strategies..Based on the pictures on the left, these measure assume that there is a set of records in the databes which is relevant to the search topic..Irrelevant topic tuh macam kalu kita search kat incik google tentang Bahaya merokok..tapi tetibe jew keluar result Tanda Bahaya, Bahaya semasa pembedahan dan sebagainyaa, result2 yg diproduce kan oleh incik google yang tidak relevant dengan apa yg kita cari tuh ialah irrelevant records/ info? Arrasoooo??

2Recall is the ratio of the number of relevant records
retrieved to the total number of relevant records in the
database. It is usually expressed as a percentage.

3Then what is PRECESION?? PRECESION is the ratio of the number of relevant records retrieved to the total number of irrelevant and relevant records retrieved. It is usually expressed as a percentage.

 

RECALL and PRECESION are inversely related, how so?? Meh tgk gambarajah bawah ni..

4

Korang faham kew tak paham nih? asyik angguk angguk geleng geleng cam ahli fikir jew..Sudah, tetiber masuk graph plak, nampak tak tuh, as recall increasing, precision will go down, and as recall go down, precision goin up..Takder, camni crita nyaa, kan indexer ataupon descriptor nih slalu mengambil term2 didalam buku2 tertentu dan diletakkan di dalam index dengan berpandukan vocabulary control atau bahan2 yang sewatu dengannya, dan kemudian memudahkan user untuk mencari bahan tersebut di dalam OPAC kew, atau yang sewaktu dengannya…Pastuh, ape kaitan nyaa dengan recall n precision plakk?? tunggu sat, biar aku bagi contoh, emm, cthnyaa, aku nak cari buku bertajuk Domestic Cats..akan tetapi indexer yg bertugas untuk letak index tuk Domestic Cats nih pandai pandai jew tukar Domestic Cats ke CATS sahaja, malas punyer pasal laa tuh, spertimana yg anda tahu, CATS adalah terlalu general, bilamana anda carik CATS kat opac atau pun incik google, tentu sahaja menghasilkan result yg melampau banyak nyaa, akibatnyaa, information overload laa..So gambarajah nih, sebenarnyaa menerangkan, semakin spesifik indexer tuh meletakkan terms2 nyaa, semakin mudah lah korang nak retrieve benda ape yg korang nak…

nak contoh lagi tak?? Nih contoh kedua yg Puan Suriana bagitau tadi..Contoh laa, anda ingin mencari calon isteri anda, first thing first, anda mesti mempunyai ciri2 khas yang anda kehendaki, atau pon requirement2 yang anda perlu..First, anda kata, saya nak isteri yang cantik, enter, poppp!! Keluar result 10,000 result kat incik google, then anda kata lagi, saya nak isteri yang cantik macam siti nurhaliza, poopppp!! keluar dalam 500result jew, then anda kata lagi, saya nak isteri yg mata sepet, ade spm, muke cam angelina jolie bla bla bla blaa, then pop out plak 10result..nampak tak? semakin spesifik carian anda, semakin senang anda nak dapatkan informasi yang anda nak..So maknanya, semakin spesifik seseorang indexer tuh dalam meletakkan term2, smakin senang/ mudahlaa user nak cari/ access bahan tuh..

Ini lahh yg puan suriana criter tadi masa kat kelas, ade lagi sumthing about exhausitivity and jugak sumthing about ntah laaa, nih jew yang aku ingat, so, nak tau lebih lanjut, meh ikuti kelas Puan Suriana kat Lab 5, jam 2pm, Indexing and Abstracting..alahai, esok subject heading plakk, tabahkan hatiku, dan semoga Allah swt permudahkan segalanyaa, amin..ohyaa, untuk maklumat lebih lanjut, anda jugak bleh melayari https://www.creighton.edu/fileadmin/user/HSL/docs/ref/Searching_-_Recall_Precision.pdf

Advertisements

Komen jangan tak komen yerr, nanti saya bagi hadiah d^^,b

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s